Jump to content

Biznesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bursa meksikane në Paseo de la Reforma, Mexico City.

Biznesi është praktikë e fitimit të jetesës ose fitimit të parave duke prodhuar ose blerë dhe shitur produkte (të tilla si mallra dhe shërbime).[1][2][3][4] Është gjithashtu "çdo aktivitet apo ndërmarrje e lidhur me qëllim fitimi".[5]

Pasja e një emri biznesi nuk e ndan subjektin afarist nga pronari, që do të thotë se pronari i biznesit është përgjegjës dhe përgjegjës për borxhet e shkaktuara nga biznesi. Nëse biznesi fiton borxhe, kreditorët mund të ndjekin pasuritë personale të pronarit.[6] Një strukturë biznesi nuk lejon normat e taksave të korporatave. Pronari tatohet personalisht mbi të gjitha të ardhurat nga biznesi.

Termi përdoret gjithashtu shpesh në bisedë (por jo nga avokatë ose nga zyrtarë publikë) për t'iu referuar një kompanie, të tillë si një korporatë ose kooperativë.

Korporatat, në kontrast me pronarët individualë dhe ortakëritë, janë një ent juridik i veçantë dhe parashikojnë përgjegjësi të kufizuar për pronarët/anëtarët e tyre, si dhe janë subjekt i normave të taksave të korporatave. Një korporatë është më e komplikuar dhe e shtrenjtë për t'u ngritur, por ofron më shumë mbrojtje dhe përfitime për pronarët/anëtarët.

  1. ^ American Heritage Dictionary. Arkivuar nga origjinali më 31 mars 2019. business [:] 1. The activity of buying and selling commodities, products, or services. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Longman Business English Dictionary (bot. 2nd). Pearson Longman. 2007. ISBN 9781405852593. OCLC 954137383. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Longman Dictionary of Contemporary English. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2019. business [:] 1 [...] the activity of making money by producing or buying and selling goods, or providing services. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Oxford Living Dictionaries. Arkivuar nga origjinali më 1 maj 2019. business [:] 2 The practice of making one's living by engaging in commerce. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Burton, William (2007). Burton's Legal Thesaurus (bot. 4th). McGraw-Hill Education. fq. 68. ISBN 9780071472623. OCLC 70864526. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Definition of POSSESSION". www.merriam-webster.com (në anglisht). Marrë më 2022-11-20.