Ndërtimtaria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në projekte të mëdha të ndërtimit, të tilla si ky qiellgërvishtësMelbourne, vinçat janë thelbësore.

Ndërtimi është procesi i krijimit dhe ndërtimit të infrastrukturës ose një objekti [1]. Ajo ndryshon nga prodhimtaria në atë se prodhimi zakonisht përfshin prodhimin në masë të artikujve të ngjashëm pa një blerës të caktuar ndërsa ndërtimi zakonisht bëhet në një vend për një klient të njohur [2]. Ndërtimi si një industri është gjashtë deri nëntë përqind i prodhimit të brendshëm brutoshtetet e zhvilluara.[3] Ndërtimi fillon me planifikimin, projektimin, dhe financimin dhe më pas vazhdon derisa projekti është i ndërtuar dhe i gatshëm për përdorim.

Llojet e ndërtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Objektet në ndërtimtari sipas drejtimit ndahen në:Objekte të ndërtimit të lartë,objekte të ndërtimit të ulët dhe objekte të ndërtimit hidro.Në ndërtimin e lartë bëjnë pjesë objektet që janë të ndërtuara në pjesën më të madhe mbi sipërfaqen e tokës.P.sh.banesa,hotele,spitale,biblioteka,qendra tregtare etj. Në ndërtimin e ulët bëjnë pjesë objektet e kryhen ulët për tokë,si p.sh. rrugë,hekurudha,tunele etj Në ndërtimin hidro bëjnë pjesë objektet që kanë të bëjnë me ujin dhe përdorimin e tij.P.sh. ura,vijadukte,rregullime lumenjësh,limane,sisteme për ujitjen dhe tharjen e tokës etj.

Proceset e ndërtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e shteteve sipas sasisë më të madhe të ndërtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e shteteve me më shumë ndërtim në vitin 2015
Ekonomia
Ndërtimi në vitin 2015 (biliona në dollarë Am.)
(01) India India
620
(02) Flag of the United States.svg SHBA
599
(03) Kina Kina
562
(04) Flag of Japan.svg Japonia
333
(05) Franca Franca
147
(06) Gjermania Gjermania
143
(07) Flag of the United Kingdom (3-5).svg Britania e Madhe
131
(08) Flag of Canada.svg Kanadaja
131
(09) Australia Australia
115
(10) Rusia Rusia
111
(11) Flag of Brazil.svg Brazili
109
(12) Italia Italia
107
(13) Spanja Spanja
104
(14) Flag of Indonesia.svg Indonezia
93
(15) Flag of Mexico.svg Meksika
92
(16) Flag of South Korea.svg Korea Jugore
58
(17) Turqia Turqia
35
(18) Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe
34
(19) Flag of Venezuela.svg Venezuela
34
(20) Holanda Holanda
34
(21) Polonia Polonia
34
(22) flamuri Zvicra
33
(23) Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite
32
(24) Irani Irani
29
(25) Flag of Colombia.svg Kolumbia
29

Njëzet e pesë vendet më të mëdha në botë nga sipas ndërtimit (2012)[4]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ndërtimtaria, Merriam-Webster.com (Merriam-Webster), marrë më 16 maj 2015 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  2. ^ Halpin, Daniel W.; Senior, Bolivar A. (2010), Construction Managemement (botimi 4), Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, f. 9, ISBN9780470447239, marrë më 16 maj 2015 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  3. ^ Chitkara, K. K. (1998), Construction Project Management, New Delhi: Tata McGraw-Hill Education, f. 4, ISBN 978-0-07-462062-5, marrë më 16 maj 2015 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  4. ^ Shifrat nga Kombet e Bashkuara - Baza e të dhënave e OKB-së. për shteteve të botës. marrë më 1 shkurt 2014.