Jump to content

Pasuria (ligj)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një pasuri, në të drejtën zakonore, është vlera neto e një personi në çdo moment të kohës, i gjallë apo i vdekur. Është shuma e aseteve të një personi – të drejtat ligjore, interesat dhe të drejtat për çdo lloj prone – minus të gjitha detyrimet në atë kohë. Çështja është e një rëndësie të veçantë juridike për çështjen e falimentimit dhe vdekjes së personit. (Shih trashëgiminë.)

Në varësi të kontekstit të veçantë, termi përdoret gjithashtu në lidhje me një pasuri në tokë ose të një lloji të caktuar të pronës (të tilla si pasuri e paluajtshme ose pasuri personale). Termi përdoret gjithashtu për t'iu referuar vetëm shumës së aseteve të një personi.

Ekuivalenti në sistemet juridike të së drejtës civile është trashëgimia.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]