Aporofobia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aporofobia është frika e varfërisë dhe e njerëzve të varfër. Thjeshtë neveri dhe armiqësi ndaj njerëzve të varfër, pa burime ose që janë të pafuqishëm. [1]

Koncepti i aporofobisë u shpik në vitet 1990 [2] [3] nga filozofja Adela Cortina, profesoreshë e Etikës dhe Filozofisë Politike në Universitetin e Valencias, [4] për të dalluar këtë qëndrim nga ksenofobia, e cila i referohet vetëm refuzimit të të huajve, dhe racizmit, i cili është diskriminim nga grupet etnike . Dallimi midis aporofobisë dhe ksenofobisë ose racizmit është se nga ana shoqërore nuk ka asnjë diskriminim ose margjinalizim të emigrantëve ose anëtarëve të grupeve të tjera etnike kur këta njerëz kanë pasuri, burime ekonomike dhe / ose rëndësi sociale dhe mediatike. [5] [6]

Pas një vendimi të Parlamentit Francez më 24 qershor 2016 ai u shtua në listën e diskriminimeve që ndaluan me kushtetutë "diskriminimi për paraprakinë shoqërore".

Sidoqoftë, ajo vuri në dukje se më pak se 20 persona nxitën një proces gjyqësor për shkak të një diskriminimi të tillë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ «El Imán pide a la RAE que acepte el término aporofobia.» La Voz de Galicia. 31 de agosto de 2008. Retrieved 21 December 2014.
  2. ^ Martínez Navarro, Emilio. “Aporofobia”, en: Jesús Conill (coord.): Glosario para una sociedad intercultural, Valencia, Bancaja, 2002, pp. 17-23.
  3. ^ Cortina, Adela (7 mars 2000). "Aporofobia". El País (në anglisht). Marrë më 11 prill 2017.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  4. ^ Lascuráin, Javier (Fundéu BBVA). «'Aporofobia': la historia de una palabra nacida para cambiar la realidad.» Fundéu BBVA. Retrieved 29 December 2014.
  5. ^ Cortina, Adela (1996). Ética (në anglisht). Madrid: Santillana.
  6. ^ Pérez Oliva, Milagros (10 maj 2017). "Cortina: "Lo que molesta de los inmigrantes es que sean pobres"". El País (në anglisht). Marrë më 21 dhjetor 2017.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)