Jump to content

Aqua Appia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Aqua Appia
Viti i ndërtimit 312 p.e.s
Gjatësia 16.5 km
Zona e burimeve Lugina e Aniene
në lindje të Romës
Lartësia e burimeve
über NN
30 m
Lartësia në Romë 20 m
Prerja tërthore në
Unterlauf (BxH in m)
0,7x1,7

Aqua Appia tubacioni ujor ndër më të vjetërit (Akuadukt)e, i cili u ndertua ne antikitet per furnizmin e qytetit të Romës .

Aqua Appia u ndertua si ujessjellesi i pare romak per uje te pishem 312 p.e.s nga Zensorët Appius Claudius Caecus dhe Gaius Plautius Venox . Appius Claudius Caecus e shtroi Via Appia në shtatë vjet.

Ujësjellësi u desh të riparohej disa here. Kjo gje ngjau gjate kohes se Quintus Marcius Rex midis 144 dhe 140 v. Chr., dhe pastaj nën Marcus Vipsanius Agrippa në vitin 33 v. Chr. dhe nen perandorin Augustus midis 11 dhe 4 v. Chr.

Ai furnizohej nga burimie qe buronin nga guri i tetet dhe i nenete miliar i rruges Via Praenestina dhe nga kjo afersisht 1155 m entfernt lagen. Die Quellfassung wurde vermutlich von Gaius Plautius Venox erbaut.

Kanali prej 16,4 km gjatesi trat bei der Porta Capena in die Stadt ein, floss durch die Porta Maggiore, über den Caelius, und endete am Forum Boarium, nahe der Porta Trigemina. Ai transportonte për në Frontinus bis zu 73.000 Kubikmeter Wasser pro Tag. Për mbrojtjen dhe sigurimin e furnizimit me uje te Rom ës gjate lufterave me Samniten u fut Aqua Appia nëntokë.

Fakti që, ka qene nje kanal qe kalonte plotësisht nëntokë lediglich einen Höhenunterschied von 10 Metern zwischen der Quelle und dem Bestimmungsort aufweist, ist für das 4. Jahrhundert v. Chr. bemerkenswert.

  • Samuel Ball Platner, Thomas Ashby: A Topographical Dictionary of Ancient Rome. Oxford University Press, London 1929, S. 21 (Online).
  • Filippo Coarelli: Rom. Ein archäologischer Führer. Zabern, Mainz 2000, S. 36–37, 202, ISBN 3-8053-2685-8.
  • Lawrence Richardson Jr.: A New Topographical Dictionary of Ancient Rome. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1992, S. 15–16 (Aqua Appia).