Jump to content

Armiqësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Armiqësia shihet si një formë e sjelljes agresive të ngarkuar emocionalisht. Në të folurit e përditshëm, përdoret më shpesh si sinonim për zemërimin dhe agresionin.

Ajo shfaqet në disa teori psikologjike. Për shembull, është një aspekt i neurotizmit në NEO PI, dhe është pjesë e psikologjisë së ndrëtimit vetjak, të zhvilluar nga Xhorxh Kelli.

Armiqësia/mikpritja

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për gjahtarët grumbullues, çdo i huaj nga jashtë grupit të vogël fisnor ishte një burim i mundshëm armiqësie.[1] Në mënyrë të ngjashme, në Greqinë e lashtë, çdo komunitet ishte në një gjendje armiqësie, të fshehtë ose të hapur, me çdo komunitet tjetër - diçka e zbutur vetëm shkallë-shkallë nga të drejtat dhe detyrat e mikpritjes.[2]

Tensionet midis dy poleve të armiqësisë dhe mikpritjes mbeten një forcë e fuqishme në botën e shekullit të 21-të.[3]

  1. ^ J Diamond, The World Until Yesterday (Penguin 2013) p. 50 and p. 290
  2. ^ M I Finley, The World of Odysseus (Pelican 1967) p. 113-4 and p. 116-7
  3. ^ K Thorpe ed., Hospitality and Hostility in the Multilingual Global Village (2014) p. 2-7