Inati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Inati është emocion njerëzorë që paraqitet si efekt në të menduar dhe të vepruar të personit ndaj vetes dhe shkaktarit.

Varësisht nga niveli mendorë i personit që kultivon inatin dallohen skaji i brendëshem dhe skaji i jashtëm. Përderisa skaji i brendëshëm është nxitës i veprime për zhvillim më të lartë se shkaktari, skaji i jashtëm është veprimi i dëmtimit me synim shkatërrimi të shkaktarit i cili në pamundësi shkatërrimi kalon në urrejtje (vetë gënjeshtër).

Në popull për këto dy skaje janë të ngulitura shprehjet si kija inatin falja hakun dhe shprehja ja kam inatin aq shumë sa që e kisha mbyt.