Jump to content

Oxford University Press

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Oxford University Press ( OUP ) është shtypi universitar i Universitetit të Oksfordit . Është shtypi universitar më i madh në botë. Libri i parë u shtyp në Oksford në 1478, me shtypin zyrtarisht të drejtën ligjore për të shtypur libra me dekret në 1586, [1] është shtypi i dytë më i vjetër universitar pas Cambridge University Press, i cili u themelua në 1534. [2] [3] [4]

Oxford University Press është një departament i Universitetit të Oksfordit. Ajo drejtohet nga një grup prej 15 akademikësh, Delegatët e Shtypit, të emëruar nga Zëvendës Kancelari i Universitetit të Oksfordit. Delegatët e shtypit udhëhiqen nga Sekretari i Delegatëve, i cili shërben si shef ekzekutiv i OUP-së dhe si përfaqësues kryesor i saj në organet e tjera universitare. Oxford University Press ka pasur një strukturë të ngjashme qeverisëse që nga shekulli i 17-të. [5] Shtypi ndodhet në Walton Street, Oxford, përballë Somerville College, në periferi të brendshme të Jericho .

Për 400 vitet e fundit, OUP është fokusuar kryesisht në botimin e teksteve pedagogjike dhe vazhdon këtë traditë sot duke botuar revista akademike, fjalorë, burime në gjuhën angleze, bibliografi, libra mbi Indologjinë, muzikën, klasikët, letërsinë, historinë, si dhe bibla. dhe atlaset.

Oxford University Press ka zyra në mbarë botën, kryesisht në vende të cilat dikur ishin pjesë e Perandorisë Britanike .

Universiteti i Oksfordit filloi shtypjen rreth vitit 1480 dhe u bë një printer kryesor i biblave, librave të lutjeve dhe veprave shkencore. [6] Kancelari i Oksfordit, Kryepeshkopi William Laud, konsolidoi statusin ligjor të shtypjes së universitetit në vitet 1630 dhe i bëri peticion Charles I për të drejta që do t'i mundësonin Oksfordit të konkurronte me Kompaninë e Stacioneve dhe Printerin e Mbretit . Ai mori një sërë grantesh mbretërore dhe "Karta e Madhe" e Oksfordit në 1636 i dha universitetit të drejtën për të shtypur "të gjitha llojet e librave". [7] Laud gjithashtu mori "privilegjin" nga Kurora e shtypjes së King James ose Versionit të Autorizuar të Shkrimit në Oksford. [8] Ky "privilegj" krijoi kthime të konsiderueshme në 250 vitet e ardhshme. [9]

Pas Luftës Civile Angleze, Zëvendës Kancelari John Fell, Dekani i Christ Church, Peshkopi i Oksfordit dhe Sekretari i Delegatëve ishte i vendosur të instalonte shtypshkronja në 1668, duke e bërë atë shtypshkronjën e parë qendrore të universitetit. [10] Në vitin 1674, OUP filloi të shtypte një kalendar me fletë të gjerë, të njohur si Oxford Almanack, i cili është prodhuar çdo vit pa ndërprerje nga koha e Fell deri në ditët e sotme. [11] Fell hartoi programin e parë formal për shtypjen e universitetit, i cili parashikonte qindra vepra, duke përfshirë Biblën në greqisht, botime të Ungjijve Koptë dhe vepra të Etërve të Kishës, tekste në gjuhën arabe dhe siriane, botime gjithëpërfshirëse të filozofisë klasike, poezisë, dhe matematika, një gamë e gjerë studimesh mesjetare dhe gjithashtu "një histori insektesh, më e përsosur se çdo ekzistues". [12]

 1. ^ "A Short History of Oxford University Press". Oxford University Press. Marrë më 29 prill 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Balter, Michael (16 shkurt 1994). "400 Years Later, Oxford Press Thrives". The New York Times. Marrë më 28 qershor 2011. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "About Oxford University Press". OUP Academic. Marrë më 3 gusht 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "A Brief History of the Press". Cambridge University Press. Marrë më 3 gusht 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Carter p. 137
 6. ^ Carter, passim
 7. ^ Sutcliffe p. xiv
 8. ^ Carter ch. 3
 9. ^ Barker p. 11
 10. ^ Carter ch. 5
 11. ^ Barker p. 22
 12. ^ Carter p. 63