Teksti fetar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dorëshkrimi Rigveda (Këngë Vedike) në Devanagari, një shkrim i shenjtë i hinduizmit, i datës 1500–1000 pes. Është teksti më i vjetër fetar në çdo gjuhë indo-evropiane.

Tekstet fetare, duke përfshirë shkrimet e shenjta, janë tekste të cilat fe të ndryshme i konsiderojnë si të një rëndësie qendrore për traditën e tyre fetare. Ato ndryshojnë nga letërsia duke qenë një përmbledhje ose diskutim i besimeve, praktikave rituale, urdhërimeve ose ligjeve morale, sjelljes etike, aspiratave shpirtërore dhe për krijimin ose nxitjen e një komuniteti fetar.

Brenda çdo feje, këto tekste të shenjta nderohen si burime autoritative të udhëzimit, urtësisë dhe zbulesës hyjnore. Ato shpesh konsiderohen si të shenjta ose të shenjta, duke përfaqësuar mësimet dhe parimet thelbësore që ndjekësit e tyre përpiqen t'i mbështesin.[1][2][3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Charles Elster (2003). "Authority, Performance, and Interpretation in Religious Reading: Critical Issues of Intercultural Communication and Multiple Literacies". Journal of Literacy Research. 35 (1): 667–670. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "religious texts serve two important regulatory functions: on the group level, they regulate liturgical ritual and systems of law; at the individual level, they (seek to) regulate ethical conduct and direct spiritual aspirations."
  2. ^ Eugene Nida (1994). "The Sociolinguistics of Translating Canonical Religious Texts". TTR: Traduction, Terminologie, Rédaction. Érudit: Université de Montréal. 7 (1): 195–197. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "The phrase "religious texts" may be understood in two quite different senses: (1) texts that discuss historical or present-day religious beliefs and practices of a believing community and (2) texts that are crucial in giving rise to a believing community."
  3. ^ Ricoeur, Paul (1974). "Philosophy and Religious Language". The Journal of Religion. University of Chicago Press. 54 (1): 71–85. doi:10.1086/486374. S2CID 144691132. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)