Jump to content

Oxford English Dictionary

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fjalori Anglez i Oksfordit ( Oxford English Dictionary ) është fjalori kryesor historik i gjuhës angleze, i botuar nga Oxford University Press (OUP). Ai gjurmon zhvillimin historik të gjuhës angleze, duke ofruar një burim gjithëpërfshirës për studiuesit dhe studiuesit akademikë, si dhe duke përshkruar përdorimin në variacionet e saj të shumta në mbarë botën. [1]

Puna për fjalorin filloi më 1857, por vetëm në vitin 1884 filloi të botohej në fasikula të palidhura ndërsa puna vazhdonte mbi projektin, me emrin Një Fjalor i ri anglisht mbi parimet historike; E themeluar kryesisht mbi materialet e mbledhura nga Shoqëria Filologjike . Në vitin 1895, titulli "Fjalori i anglishtes së Oksfordit" u përdor për herë të parë jozyrtarisht në kopertinat e serisë dhe në 1928 fjalori i plotë u ribotua në 10 vëllime të lidhura. Në vitin 1933, titulli Fjalori Anglez i Oksfordit zëvendësoi plotësisht emrin e mëparshëm në të gjitha dukuritë në ribotimin e tij si 12 vëllime me një shtesë prej një vëllimi. Më shumë suplemente erdhën gjatë viteve deri në vitin 1989, kur u botua botimi i dytë, i përbërë nga 21,728 faqe në 20 vëllime. Që nga viti 2000, ka filluar përpilimi i një botimi të tretë të fjalorit, afërsisht gjysma e të cilit ka përfunduar deri në vitin 2018.

Versioni i parë elektronik i fjalorit u vu në dispozicion në vitin 1988. Versioni online ka qenë i disponueshëm që nga viti 2000, dhe deri në prill 2014 po merrte mbi dy milionë vizita në muaj. Botimi i tretë i fjalorit pritet të jetë i disponueshëm ekskluzivisht në formë elektronike; CEO i OUP ka deklaruar se nuk ka gjasa që të printohet ndonjëherë. [2] [3]

Si një fjalor historik, Fjalori Anglez i Oksfordit përmban hyrje në të cilat kuptimi më i hershëm i regjistruar i një fjale, qoftë aktual apo i vjetëruar, paraqitet së pari, dhe çdo kuptim shtesë paraqitet sipas rendit historik sipas datës së përdorimit më të hershëm të regjistruar të konstatueshëm. [4] Në vijim të çdo përkufizimi janë disa citime të shkurtra ilustruese të paraqitura në rend kronologjik që nga përdorimi më i hershëm i konstatueshëm i fjalës në atë kuptim deri tek përdorimi i fundit i konstatueshëm për një kuptim të vjetëruar, për të treguar jetëgjatësinë e saj dhe kohën që nga moszbatimi i saj, ose në një kuptim relativisht përdorimi i fundit për ato aktuale.

Formati i hyrjeve ' OED ka ndikuar në shumë projekte të tjera leksikografike historike. Pararendësit e OED, si vëllimet e hershme të Deutsches Wörterbuch, fillimisht kishin dhënë pak citime nga një numër i kufizuar burimesh, ndërsa redaktorët e OED preferonin grupe më të mëdha citatesh mjaft të shkurtra nga një përzgjedhje e gjerë autorësh dhe botimesh. Kjo ndikoi në vëllimet e mëvonshme të kësaj dhe veprave të tjera leksikografike. [5]

  1. ^ "About". Oxford English Dictionary. Marrë më 13 nëntor 2021. As a historical dictionary, the OED is very different from those of current English, in which the focus is on present-day meanings. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Alastair Jamieson, Alastair (29 gusht 2010). "Oxford English Dictionary 'will not be printed again'". The Telegraph. Marrë më 11 gusht 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Flanagan, Padraic (20 prill 2014). "RIP for OED as world's finest dictionary goes out of print". The Telegraph. Marrë më 8 qershor 2014. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "The Oxford English Dictionary". Oxford Dictionaries. Arkivuar nga origjinali më 19 dhjetor 2011. Marrë më 26 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Osselton, Noel (2000). "Murray and his European Counterparts". përmbledhur nga Mugglestone, Lynda (red.). Lexicography and the OED: Pioneers in the Untrodden Forest. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0191583469. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)