Lëndimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një fokë gaforrengrënëse e plagosur nga një grabitqar.

Lëndimi[1] është dëmtimi fiziologjik i indit të gjallë të çdo organizmi, qoftë te njerëzit, te kafshët e tjera apo te bimët. Lëndimet mund të shkaktohen në shumë mënyra, si p.sh. me depërtim mekanik nga objekte të mprehta si dhëmbë ose me sende të mprehta, nga nxehtësia ose të ftohtit, ose nga helmet dhe biotoksina. Lëndimi shkakton një përgjigje inflamatore në shumë takson kafshësh; kjo nxit shërimin e plagëve. Si në bimë ashtu edhe në kafshë, substancat shpesh lëshohen për të ndihmuar në mbylljen e plagës, duke kufizuar humbjen e lëngjeve dhe hyrjen e patogjenëve si bakteret. Shumë organizma sekretojnë kimikate antimikrobike të cilat kufizojnë infeksionin e plagës; përveç kësaj, kafshët kanë një sërë përgjigjesh imune për të njëjtin qëllim. Si bimët ashtu edhe kafshët kanë mekanizma të ringritjes që mund të rezultojë në shërim të plotë ose të pjesshëm të lëndimit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Lëndim ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-12-01.