Jump to content

Zemërimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skicat e artistit që tregojnë dy lloje emocionesh ekstreme; ilustrimi në të djathtë tregon zemërim të përzier me frikë.
Zemërimi, Tacuinum Sanitatis casanatensis (shek. XIV).
Virtytet e engjëjve me temperament dhe përulësi kundrejt Djallit me mëkatet e tërbimit dhe zemërimit . Një afresk nga kisha e Shën Nikollës 1717 në Cukovets, Provinca Pernik, Bullgari

Zemërimi (ose tërbimi) është i fortë, inati i pakontrolluar është një fazë e rritur e reagimit armiqësore ndaj një dëmtim veçanërisht skandaloz ose padrejtësisë. [1]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Frëngjishtja e vjetër 'raige', tërbim (frëngjisht: tërbim), nga rabia latine mesjetare, nga tërbimi Latin ("tërbimi i zemërimit") i ngjashëm me rabha sanskrite (dhuna). [2] Drejtshkrimi Vulgar Latin i fjalës zotëron shumë konjakte kur përkthehen në shumë prej gjuhëve moderne të Romancës, siç janë spanjishtja, galishtja, katalonja, portugalishtja dhe italishtja moderne: rabia, rabia, ràbia, raiva and rabbia përkatësisht.

Simptomat dhe efektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zemërimi ndonjëherë mund të çojë në një gjendje mendore ku individët që e përjetojnë atë besojnë se mund të bëjnë, dhe shpesh janë të aftë të bëjnë, gjëra që normalisht mund të duken të pamundura fizikisht. Ata që përjetojnë inat zakonisht ndiejnë efektet e niveleve të larta të adrenalinës në trup. Kjo rritje e prodhimit të adrenalinës ngre forcën fizike dhe nivelet e qëndrueshmërisë së personit dhe mprehin shqisat e tyre, ndërsa zbeh ndjesinë e dhimbjes. Nivele të larta të adrenalinës në fakt dëmtojnë kujtesën. Gjithashtu afektohet edhe perspektiva e përkohshme: njerëzit në një tërbim kanë përshkruar që përjetojnë ngjarje me lëvizje të ngadalta . Dilatimi i kohës ndodh për shkak të vetëdijësimit të individit për trurin e pasmë (selia e luftës ose fluturimi)   . Mendimi racional dhe arsyetimi do të pengojnë një individ të veprojë me shpejtësi pas impulsit. Një shpjegim më i vjetër i këtij efekti "kohëzgjatjeje kohore" është që në vend që të ngadalësojmë perceptimin tonë për kohën, nivele të larta të adrenalinës rrisin aftësinë tonë për të kujtuar minutitë specifike të një ngjarje pasi ajo të ndodhë. Meqenëse njerëzit matin kohën bazuar në numrin e gjërave që mund të mbajnë mend, ngjarjet me adrenalin të lartë, siç janë ato me përvojë gjatë periudhave të tërbimit, duken se shpalosen më ngadalë. [3]

Një person në gjendje të zemëruar gjithashtu mund të humbasë pjesën më të madhe të aftësisë së tij për mendim dhe arsyetim racional, dhe mund të veprojë, zakonisht me dhunë, në impulset e tyre deri në atë pikë sa të mund të sulmojë derisa ata vetë të kenë qenë të paaftë ose burimi i tërbimit të tyre u shkatërruan. Një person në tërbim mund të ketë gjithashtu pamje të tunelit, dëgjim të ngatërruar, rritje të rrahjeve të zemrës dhe hipervventilim. Vizioni i tyre gjithashtu mund të bëhet "me ngjyrën e trëndafilit" (kështu "duke parë të kuq"). Ata shpesh përqendrohen vetëm në burimin e zemërimit të tyre. Sasitë e mëdha të adrenalinës dhe oksigjenit në gjak mund të shkaktojnë lëkundje të ekstremiteteve të një personi. Psikiatrit e konsiderojnë tërbimin si një anë e spektrit të zemërimit, dhe bezdinë në tjetërën. [4]

Në 1995, zemërimi u hipotizua të ndodhte kur oksitocina, vazopresina dhe hormoni që lëshon kortikotropin lëshohen shpejt nga hipotalamusi . Kjo rezulton në gjëndrrën e hipofizës që prodhon dhe lëshon sasi të mëdha të hormonit adrenokortikotrop, gjë që bën që lëvore veshkave të lëshojë kortikosteroide . Ky reagim zinxhiror ndodh kur ballafaqohet me një situatë kërcënuese. [5]

Gati dy dekada më vonë, u zhvilluan më shumë njohuri për ndikimet e epinefrinës së lartë. Ndërsa fokusi në neuroshkencë filloi të zhvendosej drejt roleve të indeve të materies së bardhë, një kuptim më i plotë trupor i këtij emocioni kompleks ishte në gjendje të ekstrapolohej.

Kujtesa, duke qenë “ruajtja e perceptimeve”, mund të shihet si një mozaik gjigant. (Robertson, 2002) Ky mozaik do të përbëhej nga perceptime të copëzuara (pllaka) që mbahen së bashku nga astrocitet (zam), duke krijuar rezistencë . Një raport prej 3: 2 mund të tregojë një kërkesë të shtuar për neuronet që mbahen së bashku, ose izolohen. Kjo gjithashtu krijon mundësinë që një kujtesë më e zhvilluar të përmirësonte gjendjen e një individi.

Për më tepër, një rritje e indeve të materies së bardhë ndihmoi aftësinë e një individi për t'u përshtatur me kulturat dhe mjediset e reja. Metafora e një kaleidoskopi përdoret shpesh kur shprehet aftësia e jashtëzakonshme që njerëzit kanë për tu përshtatur me kulturat e ndryshme duke u përfshirë në modele të ndryshme të mendimit. Aftësia jonë për të perceptuar modelet e sjelljes ndihmon në aftësinë tonë për të përdorur arsyetimin induktiv, një lloj arsyetimi që mund të ndihmojë në aftësinë e një individi për të menduar se si sjelljet e tyre mund të ndikojnë në të ardhmen e tyre. Linjat e tilla të arsyetimit forcohen përmes përdorimit të arsyetimit deduktiv. Së bashku, arsyetimi induktiv dhe deduktiv kanë ndihmuar në zhvillimin e strategjive adaptive të menaxhimit të konfliktit që ndihmojnë në ndërprerjen e tërbimit të shkaktuar nga disonanca konjitive .

Astrocitet luajnë një rol kryesor në rregullimin e rrjedhës së gjakut në dhe nga neuronet duke krijuar barrierën gjak-tru (BBB). [6] Më saktësisht, këto astrocitet gjenden në afërsi të 'këmbëve fundore' të enëve të gjakut. Këto astrocite ndihmojnë në shtrëngimin dhe zgjerimin e enëve të gjakut për të rregulluar se cilat lëndë ushqyese bëjnë rrugën e tyre drejt neuroneve. [7] BBB mbron trurin nga toksinat dhe ndihmon në transportimin e gjërave të tilla si oksigjeni dhe glukoza në tru.

Ky sistem luan një rol vendimtar në rregullimin e kujtesës. Studimet kanë sugjeruar që glukoza, së bashku me epinefrin nga medulla mbiveshkore kanë një efekt në memorje. Megjithëse doza të larta të epinefrinës janë vërtetuar se dëmtojnë kujtesën, doza të moderuara të epinefrinës në të vërtetë rritin kujtesën. [8] Kjo çon në dyshimin e rolit që epinefrina ka luajtur në evolucionin e gjinisë Homo, si dhe rolin kryesor të epinefrinës gjatë përshtatjeve të zemërimit. Roli thelbësor që luajnë astrocitet në formimin e kujtesës së muskujve gjithashtu mund të hedhë dritë mbi ndikimin e dobishëm të meditimit dhe frymëmarrjes së thellë si një metodë për të menaxhuar dhe kontrolluar mllefin e dikujt.

Komplikime shëndetësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa studime sugjerojnë që një individ është më i ndjeshëm ndaj ndjenjës së depresionit dhe ankthit nëse ai ose ajo përjeton zemërim në baza të shpeshta. Komplikimet shëndetësore bëhen shumë më të këqija nëse një individ shtyp ndjenjën e tërbimit. [9] John E. Sarno beson se tërbimi i shtypur nënndërgjegjeshëm çon në sëmundje fizike. Stresi kardiak dhe hipertensioni janë komplikime të tjera shëndetësore që do të ndodhin kur zemërimi përjetohet rregullisht. Psikopatologjitë siç janë depresioni dhe [10] çrregullimi i stresit post-traumatik paraqitet rregullisht në mënyrë komorale me zemërim. [11]

Llojet e terapisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Provat kanë treguar që teknikat e terapisë së sjelljes dhe njohës kanë ndihmuar individët që kanë vështirësi të kontrollojnë zemërimin ose inatin e tyre. Lojë me role dhe studimi personal janë dy teknikat kryesore të përdorura për të ndihmuar individët që të menaxhojnë mllefin. Luajtja e roleve shfrytëzohet duke zemëruar një individ deri në atë pikë mllefi dhe më pas duke u treguar atyre se si ta kontrollojnë atë. [12] Terapia njohëse multi-modale është një trajtim tjetër që përdoret për të ndihmuar individët që të përballen me zemërimin. Kjo terapi u mëson individëve teknika të relaksimit, aftësi për zgjidhjen e problemeve dhe teknika të ndërprerjes së përgjigjes. Ky lloj terapie ka provuar të jetë efektiv për individët që janë shumë të stresuar dhe janë të prirur për inat. [13]

Një biznes në zhvillim është dhoma e tërbimit, një vend ku njerëzit lehtësojnë stresin e tyre duke shkatërruar objekte brenda një dhome. [14]

Psikologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas psikologëve, tërbimi është një sjellje e lindur që çdo person shfaq në një formë. Zemërimi shpesh përdoret për të treguar agresion armiqësor / afektiv / reaktiv. [15] Zemërimi ka tendencë të shprehet kur një person përballet me një kërcënim për krenarinë, pozicionin, aftësinë e tij për të mashtruar të tjerët, besime vetë-mashtruese ose statusin socioekonomik. [16] Kjo strategji e menaxhimit të konflikteve jo të përshtatshëm shpesh buron nga disonanca konjitive, më e thjeshtë, një "jo", ku ka qenë një "po".

Rastet në të cilat shfaqet tërbimi si një përgjigje e drejtpërdrejtë ndaj besimeve thellësisht të mbajtura fetare të një individi, mund të lidhen drejtpërdrejt me disonancën njohëse në lidhje me aftësinë e një individi për të menaxhuar terrorin që lidhet me vdekjen dhe të vdekurit. Shumë studiues kanë pyetur nëse konceptet hindu / budiste, të tilla si rimishërimi dhe nibbâna, ndihmojnë në lehtësimin e anktheve të vdekjes. Coleman dhe Ka-Ying Hui (2012) thanë që "sipas Teorisë së Menaxhimit të Terrorit, një koncept fetar i një jete të përtejme i ndihmon njerëzit të menaxhojnë ankthin e tyre të vdekjes personale" (949). Kjo sugjeron që tërbimi, në lidhje me idetë fetare, mund të burojë nga paaftësia për të menaxhuar ndjenjat e terrorit.

Disa psikologë, megjithatë, të tilla si Bushman dhe Anderson, argumentojnë se dikotomit armiqësore / grabitqare që janë zakonisht të punësuar në psikologji nuk arrijn të përcaktojnë plotësisht zemërimin, pasi është e mundur që zemërimi të motivoj agresionin, duke provokuar sjellje hakmarrëse, pa përfshirë të menduarit impulsiv që është karakteristikë e zemërimit. Ata tregojnë për individë apo grupe të tilla si Seung-Hui Cho në masakrën Virginia Tech apo Eric Harris dhe Dylan Kleboldid e masakrës Columbine High School, të cilët kanë përjetuar zemërim intensiv dhe urrejtje, por planifikimi i të cilit (disa herë gjatë periudhave të viteve),me maturi, dhe mungesa e sjelljes impulsive është e vëzhgueshme. [17]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gold, Paul E. (2014). "Regulation of memory – from the adrenal medulla to liver to astrocytes to neurons". Brain Research Bulletin (në anglisht). 105: 25–35. doi:10.1016/j.brainresbull.2013.12.012. PMC 4039576. PMID 24406469.
 • Frank, MG (2013). Rregullimi astroglial i homeostazës së gjumit. Opinioni aktual në Neurobiologji, 23: 812-818.
 • Lundgaard, I.; Osório, M.J.; Kress, B.T.; Sanggaard, S.; Nedergaard, M. (2014). "White matter astrocytes in health and disease". Neuroscience (në anglisht). 276: 161–173. doi:10.1016/j.neuroscience.2013.10.050. PMC 4016995. PMID 24231735.
 • Coleman PG dhe Ka-Ying Hui, V. (2012). A mbrojnë besimet e rimishërimit Budistët e moshuar kinezë të moshuar më të vjetër nga ankthet e vdekjes personale? Studime të Vdekjes. 36: 949-958

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Cf. The APA definition of anger ("an emotion characterized by tension and hostility arising from frustration, real or imagined injury by another, or perceived injustice") and rage ("intense, typically uncontrolled anger. It is usually differentiated from hostility in that it is not necessarily accompanied by destructive actions but rather by excessive expressions").
 2. ^ "Merriam-Webster's Collegiate Dictionary" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 18 dhjetor 2019.
 3. ^ Eagleman, et al., 2007
 4. ^ DiGiuseppe & Tafrate., 2006.
 5. ^ Jezova et al., 1995; Sapolsky, 1992.
 6. ^ (Lundgaard I et al., 2013)
 7. ^ (Frank 2013)
 8. ^ (Gold, 2013)
 9. ^ Begley, 1994.
 10. ^ Levin, Andrew P. "DSM-5 and Posttraumatic Stress Disorder" (PDF) (në anglisht).
 11. ^ Painuly et al., 2005
 12. ^ Willner et al., 2002; Lishman et al., 2008.
 13. ^ Gerzina & Drummond, 2000.
 14. ^ business where people can vent their anger by destroying objects within a room
 15. ^ Fontaine, 2007
 16. ^ Anderson, 2001.
 17. ^ DiGiuseppe & Tafrate, 2006.