Virtyti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Virtyti (lat. virtus, vir "burre", pra "burrëria"; greq. αρετη areti) është epërsia morale e një personi. Virtyti është veti e çmueshme e karakteritmirë. Ai është prirja dhe aftësia e një njeriu të tejkalojë në (mbi) diçka, të kryejë një veprim të caktuar në mënyrën më të mirë. Fjala virtus (virtyt) lidhej në romën e lashtë me aftësitë luftarake si, p.sh. guximi dhe trimëria.

Pesë virtytet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katër virtytet klasike "kryesore" të Perëndimit janë:

Njësimi i virtyteve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maturia dhe virtyti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Virtyti i krishterë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Virtyti dhe ceni (e meta)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Virtyti në filosofinë kineze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]