Guximi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
God Speed nga Edmund Leighton.

Guximi (i quajtur edhe trimëri) është zgjedhja dhe gatishmëria për t'u përballur me agoninë, dhimbjen, rrezikun, pasigurinë ose frikësimin. Trimëria është guxim ose trimëri, veçanërisht në betejë.

Guximi fizik është trimëri përballë dhimbjes fizike, vështirësisë, madje edhe vdekjes ose kërcënimit me vdekje; ndërsa guximi moral është aftësia për të vepruar drejt përballë kundërshtimit popullor, turpit, skandalit, dekurajimit ose humbjes personale.

Virtyti klasik i qëndresës (andreia, fortitudo) përkthehet gjithashtu "guxim", por përfshin aspektet e këmbënguljes dhe durimit. Në traditën perëndimore, mendime të dukshme mbi guximin kanë ardhur nga filozofët Sokrati, Platoni, Aristoteli, Aquinas dhe Kierkegaard, si dhe nga besimet dhe tekstet e krishtera.

Në traditën hindu, mitologjia ka dhënë shumë shembuj të trimërisë, trimërisë dhe guximit, me shembuj të guximit fizik dhe moral. Në traditën lindore, teksti kinez Tao Te Ching ofron shumë mendime mbi guximin, fizik dhe moral.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

http://www.fjalori.shkenca.org/