Oksitocina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Molekula e oksitocinës

Oksitocina është po ashtu oligopeptid i ndërtuar prej 8 aminoacidesh (si vazopresina). Është substancë e cila i shkakton dhimbjet e lindjes te gratë shtatëzëna. Për këtë arsye përdoret në gjinekologji. Ky hormon i stimulon edhe kontraksionet e muskulaturës së lëmuar të zorrëve, fshikës së tëmthit dhe asaj të urinës. Oksitocina ndikon edhe në rritjen e sekretimit të qumështit nga gjëndrat qumështore. Veti akti i thithjes së qumështit e shkakton rritjen e përdorimit të oksicinës.

Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.