Jump to content

Arrëthyesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Arrëthyesi

Arrëthyesi është një mjet i krijuar për të hapur arra duke thyer predhat e tyre. Ekzistojnë shumë dizajne, përfshirë levat, vidat dhe kthetrat. Versioni levë përdoret gjithashtu për plasaritje të predhave të karavidheve dhe gaforreve.

Shumë kafshë guaskojnë arra për t'i ngrënë, duke përfshirë përdorimin e mjeteve. Majmuni kapuçinë është një shembull i shkëlqyeshëm. Papagajtë përdorin sqepat e tyre si arrëthyese natyrore, në të njëjtën mënyrë zogjtë më të vegjël çajnë farat. Në këtë rast, pika e rrotullimit qëndron përballë arrës, në nofull ose sqepit.

Arrëthyesi në përdorim

Arrat hapeshin historikisht duke përdorur një çekan dhe kudhër, shpesh të bërë me gurë. Disa arra mund të hapen me dorë, duke mbajtur arrë në pëllëmbë të dorës dhe duke bërë presion me pëllëmbën ose gishtin tjetër, ose duke përdorur një arrë tjetër.

Prodhuesit prodhojnë arrathyese funksionale moderne zakonisht disi të ngjashme me darë, por me pikën e boshtit në fund përtej arrës, sesa në mes. Këto përdoren gjithashtu për çarjen e guaskave të gaforreve dhe karavidheve për ta bërë mishin të disponueshëm për tu ngrënë.

Gjatë epokës viktoriane, frutat dhe arrat prezantoheshin në darkë dhe prodhoheshin arrathyese me zbukurime dhe shpesh të veshura me argjend për t’i shoqëruar në tryezën e darkës. Arrat kanë qenë prej kohësh një zgjedhje popullore për ëmbëlsirat, veçanërisht në të gjithë Evropën. Arrëthyesit u vendosën në tryezat e ngrënies për të shërbyer si një qendër argëtuese dhe argëtuese e bisedës ndërsa darkat prisnin kursin e tyre përfundimtar. Në një kohë, arrëthyesit ishin bërë në të vërtetë nga metale të tilla si bronzi, dhe vetëm në vitet 1800 në Gjermani filloi të përhapet popullariteti i atyre prej druri.