Art & Trashëgimi, Shkodra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Art & Trashëgimi, Shkodra.JPG

Art & Trashëgimi, Shkodra. Gjinia: Revistë kulturore. Shtëpia botuese: Argjiro. Viti i botimit 2012. Faqe 184.

Numri i tretë i periodikut "Art & Trashëgimi", i kushtohet qytetit të Shkodrës. Në këtë numër do të gjeni pjesë të historisë mijëravjecare të këtij qyteti, konceptuar si një dossier, ku përfshihet arti, kultura, tradita tregtaro - ekonomike, monumentet historike dhe ato të kultit, si dhe personalitetet dhe figurat e shquara që ka nxjerrë ky qytet. E konceptuar si një revistë dygjuhëshe, në shqip dhe anglisht, Art & Trashëgimi synon të promovojë historinë dhe kulturën e vendit tonë, për ta sjellë atë sa më pranë publikut vendas dhe të huaj.

Në parathënien e këtij botimi, Nëndrejtori i Përgjithshëm për Kulturën i UNESCO - s, Francesko Bandarin shkruan: "Shkodra, e cila është e pozicionuar në mënyrë strategjike dhe tërheqëse përgjatë lumit Drin dhe në këmbët e Alpeve shqiptare të Veriut, është zhvilluar, duke nisur që nga antikiteti, si një udhëkryq vital për kultura të larmishme. Katolicizmi, islami dhe krishtërimi ortodoks kanë luajtur të gjithë rol kryesor për të ndërtuar imazhin shumëfaqësh të trashëgimisë kulturore të Shkodrës".

Në këtë numër të Art & Trashegimi kushtuar Shkodrës, do të gjeni artikuj e studime të shumë personaliteteve të njohur të fushës së artit, kulturës, letrave, historise, si Aleksandër Meksin, Pëllumb Xhufin, Ardian Marashin, Emin Rizen, Willy Kamsin, Zamir Tafilicen, Shaban Sinanin, Gjergj Frashërin, Fatos Baxhakun, etj. Numrin e tretë të kësaj reviste mund ta gjeni në çdo librari.

Art & Trashëgimi është botim i organizatës ARGJIRO, në bashkëpunim me Qëndrën e Studimeve Albanologjike. Ky është numri i tretë i kësaj reviste, ndërkohë që dy numrat e parë i janë kushtuar përkatësisht qyteteve të Beratit dhe të Gjirokastrës.

Në përmbajtje të këtij numri do të gjeni shkrimet:

10 Shkodra: Bukuroshja e ujërave

12 Poezi

Martin Camaj

14 Palimpsest: Shkodra, vendtakim qytetërimesh...

16 Palimpsest: Shkodra, a meeting place of civilisations...

Ilda Mara

Shkodra historike

18 Shkodra, kryeqyteti historik i Shqipnisë

24 Shkodra, Albania&#39¬s historical capital

Willy Kamsi

Trashëgimi &Histori

28 Pellgu i Shkodrës dhe trashëgimia e tij historike

31 Historical heritage in the Shkodra region

Bashkim Lahi

32 Shkodra nën Venedikun

36 Shkodra under the venetian

Fatos Baxhaku

38 Statutet e Shkodrës

41 The statutes of Shkodra

Pëllumb Xhufi

42 Të dhëna mbi disa monumente kulture të Shkodrës

48 The most polular monuments

Nexhmi Bushati

50 Cfarë thonë legjendat...

53 What legends say...

Ardian Marashi

54 Sfida shqiptare ndaj shtetit osman: Pashallëku i Shkodrës

57 The Albanian challenge to the Otoman State: The Pashalik of Shkodra

Ferit Duka

60 Peter Ustinov: Si e pashë Shkodrën më 1966

64 The atlantic raport : Albania

Peter Ustinov

Ekonomi

68 Veprimtaria tregtare e Shkodrës

72 Trade in Shkodra

Zamir Tafilica

74 Pazari i Vjetër i Shkodrës

75 The old Bazaar in Shkodra

Zamir Tafilica

Arkitekturë

76 Banesa tradicionale shkodrane

79 The Architecture of Traditional Urban Dwellings in Shkodra

Emin Riza

80 Ndërtimet mesjetare të kultit në Shkodër

84 Medieval Religious Buildings in Shkodra

Aleksandër Meksi

Politikë

90 Jozefina Topalli : Shkodra, kryeqendra e kulturës shqiptare

92 Jozefina Topalli: Shkodra, the chief centre of Albanian Culture

Letrat e Shkodrës

94 Vargjet e lira dhe shkrimet

97 Free Verse and Writings

Shaban Sinani

98 Qyteti dhe qytetësja në letërsinë shqipe, Shkodra e viteve

100 The City and the Urban in Albanian Literature, Shkodra between the 1930s and the 1940s

Bavjola Shatro

102 Dorëshkrimet autografe te Ndre Mjedës

105 Ndre Mjeda autographed manuscripts

Mentor Quku

108 Besimi dhe përligjja racionale në shkrimet e Anton Harapit

111 Faith and Rational Justification in Anton Harapi&#39s Writings

Adriana Anxhaku

114 Për një histori të bibliotekave të Shkodrës

117 On the history of libraries in Shkodra

Elektra Çapaliku

Galeri

118 Udha e Dritëshkronjës

123 Letters in light

Fatmir Juka

124 Piktura realiste në qytetin e Shkodrës

131 Realism paintings in Shkodra

Gjergj Frashëri

134 Tokë të mbijetuarish

138 Land of Survivors

Gëzim Qendro

140 A kemi një foto të vitit 1858?

144 The True Story of the First Albanian Photograph

Dashnor Kokonozi

Qyteti dhe njerëzit

146 Shkodra, kohë-motet dhe njerëzit e saj

151 The Times, People and Life of Shkodra

Ben Andoni

152 Tradita e Karnavaleve në Shkodër

155 The Carnival Tradition in Shkodra

Tom Therçaj

156 Mbi ahengun qytetar shkodran

158 The Story of Drishti Musicians and their Innovative Spirit

Vasil Tole

160 Humori, një traditë e shkodranëve

162 The Town with a Sense of Humour

Isa Alibali

Kostumografi

164 Veshjet tradicionale të qytetit të Shkodrës

167 Urban Traditional Costumes in Shkodra

Afërdita Onuzi

I ftuar

169 Aktivitetet arkeologjike nga pala gjermane në Shqipëri

170 German Archaeological Projects in Albania

Henner von Hesberg

Ex Libris

172 "Aranitët"

Beti Njuma

Ex Cathedra

174 Kultura si biznes

177 Culture as Business

Kastriot Çipi

Editorial

179 Shkodra, djepi i kulturës shqiptare

180 Shkodra, a cradle of Albanian culture

Lorenc Luka