Jump to content

Asen Zlatarov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Asen Zlatarov

Asen Zlatarov (4 shkurt 1885 – 22 dhjetor 1936) ishte biokimist, shkrimtar dhe aktivist social bullgar .

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ulur për një portretizim të skulpturave në Paris, qershor 1926

Ai lindi në Haskovo më 4 shkurt 1885. Ai studioi kimi në Universitetin e Gjenevës (1904-07). Në vitin 1908 ai u bë dr.filozof në kimi dhe fizikë në Universitetin Grenoble . Ai dha mësim në Plovdiv, dhe në Mynih (1909-1910). Ai redaktoi revistat "Kimia dhe Industria" , "Natyra dhe Shkenca" , "Leximi Natyrofilozofal" dhe "Shkenca dhe Jeta".

ËShtë autor i artikujve letrarë, poezive, prozës lirike dhe një romaneve. Në periudhën (1925 - 1927) punon si anëtar i rrethit letrar "Shigjetari". Ishte dhe një pjesëmarrës aktiv në Marrëveshjen Detare të Popullit Bullgar.

Prof. Assen Zlatarov mori pjesë në krijimin e Komitetit për Mbrojtjen e Judenjve, së bashku me të venë e burrit të shtetit Petko Karavelov - aktoren publike Ekaterina Karavelova, shkrimtarin Anton Strashimirov, Prof. Petko Staynov dhe të tjerët. Gazetat e mëparshme "Mir" dhe "Word" botuan artikuj kundër komitetit të themeluar, duke thënë se nuk ishte puna e Bullgarisë, aq më tepër që për qytetarët individualë, të ngatërroheshin me punët e Gjermanisë së madhe. Më 3 korrik 1933 u prish një mbledhje, ku pedagogë ishin Ekaterina Karavelova dhe Anton Strashimirov. [1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Дренкова, Фани. Като антична трагедия. Съдбата на Екатерина Каравелова и нейното семейство в писма, дневници, фотографии. София, издателство – Наука и изкуство, 1984. с. 517