Jump to content

Ashensori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jashtë ashensorëve tipikë, të paraqitur në një ndërtesë zyre në Portland, Oregon.

Një ashensor është një makinë që transporton vertikalisht njerëz ose mallra midis niveleve. Ato zakonisht fuqizohen nga motorë elektrikë që drejtojnë kabllot tërheqëse dhe sistemet e kundërpeshës, si p.sh. një ngritës, edhe pse disa pompojnë lëng hidraulik për të ngritur një piston cilindrik si një fole.

Në bujqësi dhe prodhim, një ashensor është çdo lloj pajisje transportieri që përdoret për të ngritur materialet në një rrjedhë të vazhdueshme në kazanët ose siloset. Ekzistojnë disa lloje, të tilla si ashensori me zinxhir dhe kovë, transportues me vidhos kokrrizash duke përdorur parimin e vidhos së Arkimedit, ose zinxhiri dhe lopatat ose pirunët e ashensorëve të barit. Gjuhët e tjera përveç anglishtes, si japonezja, mund t'i referohen ashensorëve me fjalë huazimi të bazuara në ashensor ose ashensor. Për shkak të ligjeve për aksesin e karrigeve me rrota, ashensorët janë shpesh një kërkesë ligjore në ndërtesat e reja shumëkatëshe, veçanërisht aty ku nuk janë të mundshme rampat e karrigeve me rrota.

Ashensorët me shpejtësi të lartë janë ashensorë që lëvizin më shpejt se ashensorët e zakonshëm dhe janë të zakonshëm në rrokaqiejt dhe kullat.

Disa ashensorë mund të udhëtojnë gjithashtu horizontalisht përveç lëvizjes së zakonshme vertikale.