Asim Salihamixhiqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Asim Salihamixhiqi[1] ishte mësues i cili dha kontribut të çmuar për zhvillimin e arsimit dhe të shkollës në rajonin e Mitrovicës në periudhën mes dy luftërave botërore.

Biografia[redakto | përpunoni burim]

Asim Salihamixhiqi punoi si mësues në fshatin Zhabar në periudhën 1925 - 1936. Përveq gjuhës shqipe njihte edhe gjermanishten, arabishten, turqishte, gjuhët BKS, etj. Ishte dashamir i sportit, muzikës, pikturës etj. Me iniciativën etij u themelua Këshilli i Shkollës i cili pastaj e shkarkoi nga detyra mësuesin shovenist Llaza Lekoviqi. Përveq kësaj ai arriti ti bindë fshatarët e Zhabarit se duhej ti dërgonin fëmijët në shkollë. Me librat të cilat i kishte sjellë nga Shqipëria, miku i tij i ngushtë Shaban Bella, Asimi ua mësonte alfabetin e gjuhës shqipe në mënyrë ilegale fëmijëve shqiptar dhe kështu ai arriti ti përvetsonte zemrat e tyre. Më 24 qershor 1934, Kryqi i Kuq i Komunës së Zhabarit,[2] kishte organizuar një program festiv dhe mësuesi Asim i dërgoi nxënësit e tij të gjithë në rresht. Ai dhe nxënësit e tij, për këtë rast, ishin veshur që të gjithë me kostume kombëtare.

Literatura[redakto | përpunoni burim]

  1. Hajrizi, Fazli. (2000). Gjimnazi i Mitrovicës. Libri shkollor. Prishtinë.
  2. Nielsen, C. A. (2014). Making Yugoslavs: Identity in King Aleksandar's Yugoslavia. University of Toronto Press.
  3. Vokrri, Abdullah. (1990). Shkollat dhe arsimi në Kosovë ndërmjet dy luftërave botërore 1918 - 1941. ETMMK. Prishtinë.

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Për këtë personalitet studimet e deritashme janë të pakëta edhe pse Asim Salihamixhiqi dha një kontribut të madh për zhvillimin e arsimit dhe të shkollës në rrethinën e Mitrovicës.
  2. ^ Asokohe Zhabari ishte komunë në vete.