August Krogh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
August Krogh

Schack August Steenberg Krogh (15 nëntor 1874 - 13 shtator 1949) ishte profesorë danezë në departamentin e fiziologjisë për kafshë në Universitetin e Kopenhagës nga viti 1916 deri në vitin 1945.[1][2][3] Në vitin 1920, Augusti fitoi Çmimin Nobel për fiziologji ose mjekësi. Augusti ishte i pari i cili e përshkroi përshtatjen e perfusionit të gjakut në muskuj dhe organe të tjera në bazë të kërkesave përmes hapjes dhe mbylljes së arteriolat dhe kapilarëve.

Familja[redakto | përpunoni burim]

August Krogh ishte i martua me Marie Krogh dhe kishin katër fëmijë. Bodil ishte fëmija e parë e tyre. Bodil ishte fiziologe dhe u bë femra e parë si presidente e APS-së më 1975.[4] Ajo u martua me një fiziolog tjetër me emrin Knut Schmidt-Nielsen.[5][6]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Drinker, C. K. (1950). "August Krogh: 1874-1949". Science. 112 (2900): 105–107. :10.1126/science.112.2900.105.  15442251. 
  2. ^ Liljestrand, G. (1950). "August Krogh". Acta Physiologica Scandinavica. 20 (2–3): 109–116. :10.1111/j.1748-1716.1950.tb00688.x.  15413515. 
  3. ^ "Deaths of C. M. Wenyon, Clifford Dobell and A. Krogh". Comptes rendus des seances de la Societe de biologie et de ses filiales. 144 (3–4): 160–1. 1950.  15420871. 
  4. ^ Dantzler, William H. (July 2015). "Obituary Bodil Schmidt-Nielsen (1918-2015) 48th APS President". Marrë më December 17, 2015. 
  5. ^ Living history of physiology: Bodil Schmidt-Nielsen (Prof. William Dantzler. University of Arizona) [1]
  6. ^ 48th APS President (1975-1976)Bodil M. Schmidt-Nielsen (American Physiological Society) [2] Archived 21 November 2009[Date mismatch] at the Wayback Machine.