Aver Husaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Presidenti I.Ruguva dhe Aver Husaj (Kryetar i Pejes 1990-1999).jpg

Aver Husaj është politikan i shquar. Gjatë viteve 1990-99 ka qenë kryetar i komunës në Pejë dhe nënkryetar i Këshillit të Komunave të Republikës së Kosovës në vitet 1992-1999. Pjesëmarrës në Kuvendin e Republikës së Kosovës në vitin 1992 kur jan shpallur zgjedhjet e para. Organizator i Referendumit për pavarsin e Kosovës dhe i dy parë zgjedhjeve në Republikën e Kosovës në vitet 1990-99, për regjionin e Pejës. Ka qenë anëtar i Komisionit Komunal për Emërtimin e rrugëve dhe shesheve pas luftës. Aktualisht është shef i sektorit të kulturës në Drejtorin për Kulturë, Rini dhe Sport në Pejë.

Aver Husaj ka dhënë kontribut të madhë edhe në skenën e teatrit si aktor dhe rexhizor.

       -Aktor në Dila -Josip Rela -roli i Prokurorit Publik -Regjsor Nimon Alimusa.
       -Aktor në Toka Jon - Kolë Jakova, roli i Metit, Regjisor Ruzhdi Spahiu,
       -Aktor në FOSILET - Azem Shkreli -roli i Rexhës, regjisor Skender Hoxha,
       =Aktor në Vëllazëri e Interes i Kritof Loqi, roli i Mitit, Regjisor Skender Hoxha,
       -Aktor në Burri Burr, Kristof Loqi, roli i Kastravecit, Regjisor Skender Hoxha,
       -Regjisor -Rrenacaku -Karlo Goldon,
       -Rgjisor -Mjalti i Hidhur -Jusuf Kelmendi,
       -Regjisor -Qastet e Veshtira -Matej Bor,
       -Regjisor -Thyerjet -Abdyl Bunjaku,
       -Regjisor -Nora, Andre Skanjeti,
       -Regjisor -Tokë e Ndezur-
       -Regjisor- Sikur te Isha Djal -Haki Stermilli,
       -Regjisor -Ura e Fshejt -Rrahman Jashari,
       -Regjistor i 5 Akademive Solemne,
 -Këto aktivitete janë zhvilluar në Teatrot amatore Ramiz Sadiku dhe Aleksander MojsiuPejë, shumica e këtyre shfaqjeve kanë qenë pjesmarrëse në Festivalin e Teatrove në Prishtinë, Fushë Kosovë dhe Prizëren.
       -Aktor dhe Regjisor 10 vite në Emisionin Humoristik -Radio Xunxari në Radio Pejë,
       -Themelues i Festivaleve -Filloristi Këndon, Rinia në Këngë dhe Valle, Teatrove Regjionalë për Rini, gjatë ushtrimit të detyrës së Kryetarit të Komisionit për Kulturë në Kryesinë e Rinisë. 
       -Festivalit të këngës dhe valleve për fëmije - Hareja në cilesin e Shefit të Sektorit të Rinisë KK Pejë.
       -Ideator dhe themelues i Takimeve Letrare Nderkombetare Azem Shkreli, Manifestimit të madh kulturor "Kultura Pejane Ndër Vite"si dhe ideator i Festivalit te Kitares "Peja International Guitar Festival".