Avioni i mallrave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një Lockheed C-130 Hercules i Forcave Ajrore të SHBA-së, avioni arketip i transportit ushtarak, mbi Oqeanin Atlantik në 2014

Një avion mallrash ose transportues mallrash (i njohur gjithashtu si transportues ajror) është një avion me krahë-fiks që është projektuar ose konvertuar për transport mallrash dhe jo pasagjerë. Avionë të tillë zakonisht nuk përfshijnë pajisje të pasagjerëve dhe në përgjithësi kanë një ose më shumë dyer të mëdha për ngarkimin e ngarkesave. Transportuesit mund të operohen nga linja ajrore civile të pasagjerëve ose mallrave, nga individë privatë ose nga forcat e armatosura të vendeve të veçanta.

Avionët e projektuar për fluturim mallrash zakonisht kanë veçori që i dallojnë ata nga avionët konvencionalë të pasagjerëve: një seksion kryq i trupit të gjerë/i gjatë, një krah të lartë për të lejuar që zona e ngarkesës të ulet afër tokës, rrota të shumta për ta lejuar atë të ulet në vende të papërgatitura , dhe një bisht të montuar lart për të lejuar që ngarkesa të futet drejtpërdrejt në dhe jashtë avionit.

Deri në vitin 2015, transportuesit e dedikuar të mallrave përfaqësojnë 43% të kapacitetit prej 700 miliardë ATK (ton-kilometër të disponueshëm), ndërsa 57% transportohen në rezervat e ngarkesave të avionëve. Gjithashtu në vitin 2015, Boeing parashikoi që ngarkesat e barkut të rriteshin në 63%, ndërsa ngarkesat e specializuara do të përfaqësonin 37% të 1200 miliardë ATK-ve në vitin 2035. Firma Consulting Cargo Facts parashikon që flota globale e mallrave do të rritet nga 1,780 në 2,02 në 2,92 avionë. 2039.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]