Jump to content

Avioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
NASA duke testuar avionët

Një avion (anglisht:aircraft) është një makinë që është në gjendje të fluturojë duke fituar mbështetje nga ajri, ose në përgjithësi, nga atmosfera e një planeti. Ato i kundërvihen forcës së gravitetit duke përdorur ngritje statike ose duke përdorur ngritje dinamike të krahëve [1], ose në disa raste me ngritje vertikale nga posht-lart me motorët reaktiv, rasti i helikopterëve.

Dizajni dhe Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Avionët janë të projektuar në bazë të shumë faktorëve si klienti dhe kërkesa prodhuese, protokollet e sigurisë dhe kufizimet fizike dhe ekonomike. Për shumë lloje të avionëve procesi i projektimit është i rregulluar nga autoritetet kombëtare të përshtatshmërisë të fluturimeve.

Pjesët kryesore të një avioni janë të ndarë në përgjithësi në tri kategori:

  • Struktura përbëhet nga elementet kryesore për ngarkim dhe pajisjet përkatëse.
  • Sistemi shtytës (nëse është me energji) përfshin burim energjie dhe pajisje përkatëse.
  • Avionics përfshin sistemet e kontrollit, navigimit dhe komunikimit, yakonisht të natyrës elektronike.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Aircraft - Define Aircraft at Dictionary.com". Dictionary.com (në anglisht). Marrë më 1 prill 2015.