Azimuti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Azimuti është këndi që formohet ndërmjet veriut dhe një pike ose objekti në hapsirë (terren) ose hartë. Shfrytëzohet për të përcaktuar poziten e pikave ose objekteve në horizont. Matet në kahjen e lëvizjes së akrepave të orës dhe shprehet në shkallë (0-360). Për përcaktimin e pozitës të objekteve, përpos azimutit, nevojitet edhe përcaktimi i largësisë nga një pikë ose vendqëndrim.

Azimuti magnetik është këndi ndërmjet meridianit magnetik dhe një pike të caktuar në drejtim horizontal.

Kur jemi te azimuti se pari gjindtë veriu magnetik pastaj caktohet azimiti,

veriu magnetik caktohet me anë të busollës . Ndryshimi në mes të verive është tri shkallë