Jump to content

BMP-1

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
BMP-1
BMP-1 në Bolling Air Force Base, 1 Tetor 1986.
TypeMjet kundra këmbësorisë IFV
Place of originFlamuri Bashkimi Sovjetik
Service history
In service1966–sot
Used byBashkimi Sovjetik, Rusia, Polonia, Egjipti, Siria, Kina, Afganistani, India, Iraku, Gjermania, Greqia, Shqipëria dhe Suedia.
Production history
DesignerPavel Isakov
Designed1961–1965
ManufacturerKurgan (KMZ) (Bashkimi Sovjetik)
ZTS Dubnica nad Váhom (Çekosllovaki)
Produced1966–1982 (Bashkimi Sovjetik)
No. builtMë shumë se 20,000 nga të gjitha variantet (BRSS)
Më shumë se 3,000 nga të gjitha variantet (Kinë)
VariantsBMP-1, BMP-2, MLI-84, Boragh
Specifications
Mass13.2 ton
Length6.735 m
Width2.94 m
Height2.068 m
1.881 m në majën e kullës
Crew3 (komandanti, shoferi dhe artilieri) + 8 pasagjerë

Armor6–33 mm çelik i mbështjellë me ngjitje
Main
armament
73 mm top gjysëm automatik 2A28 Grom me (40 predha)
Lëshues ATGM për raketë antitank 9M14 Malyutka (4 predha)
Secondary
armament
7.62 mm PKT mitraloz koaksial (2,000 fishekë)
EngineUTD-20, 6-cilindra, 4-kohë, në formë V, injeksion pa ajër, ftohje me ujë, 15.8 litra naftë (diesel)
224 kW në 2,600 xhpm
Power/weight17.0 kW/ton
Suspensionbalestra individuale me amortizatorë në rrotat e para dhe të gjashta
Ground clearance370 mm
Fuel capacity462 litra
Operational
range
600 km në rrugë
500 km jasht rruge
Maximum speed 65 km/h në rrugë
45 km/h jasht rruge
7-8 km/h në ujë