Bajram Shabani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Bajram Shabani

Bajram Shabani (f. Lipkovë, Kumanovë, 14 tetor 1922 – f. Bellanovc, Kumanovë, 14 tetor 1941) ka qen pjesmarës në LNÇ në Maqedoni, luftar i ditëve të para dhe hero i popullit. Si hero i Jugosllavisë është shpallur në 10 tetor 1953.[1]

Në moshën gjashtëvjeçare ka mbetur jetim, në moshë pesëmbëdhjetevjeçare ka punuar në Kumanovë si puntor në bujqesi dhe në ndërtimtari por dhe si farkëtar. Në vitin 1940 është bashkangjitur në lëvizjen sindikale, kurse në filim të vitit 1941 është bërë antar i SKOJ. Mbas okupimit të Jugoslavisë ka qën luftar në rëgjimentin partizan të Karadakut (cili ka qen i formuar në 12 tetor 1941). U vra në luftë me ushtrinë Bullgare dhe policinë në atarin e f. Bellanovc, Kumanovë, duke bërë mur për terheqje të shokeve të tije. Në momentin kur e ka hedhur bombën e fundit, ka qen i qelluar nga flaka e mitralizit dhe ka rënë i vdekur.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ „Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 1643 стр.