Jump to content

Baruti pa tym

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Baruti pa tym kishte shume kohe qe baruti perdorej per fysheket ne armet e zjarrit, dhe shume luftra ishin zhvilluar fale fuqise se tij. Por ky lloj baruti kishte nje te mete e madhe:

Krijonte nje sasi aq te madhe tymi saqe pas disa gjuajtjeve ishte praktikisht e pamundur ka shikoje objektivin. Gjithashtu menjehere pas gjuajtjeve te para pozicioni kuptohej nga armiqte per shkak te kollones se madhe te tymit qe ngrihej. Prandaj lindi nevoja e shtytesi te ri. Zgjidhja u gjet nga nje perzierje e re e dy substancave shume te paqendrueshme: Nitroglicerines dhe Nitrocelulozes. Te dy keta perberes lidheshin ne njeri-tjetrin duke perdorur Eterin si tretes. Por kjo #perzierje gjate djegjes arrinte temperatura shume te larta prej afro 3000 °C , te cilat e demtonin seriozisht tyten e armes. Prandaj ne formule u shtua edhe carboni, i cili e ulte temperaturen e djegies dhe rriste vellimin e gazrave. Kjo perberje u njoh me emrin Balistit dhe te drejtat e saj i mori shpikesi Alfred Nobel .