Bashkëtingëllorja paragjuhore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bashkëtingëlloret paragjuhore janë bashkëtingëllore të artikuluara me pjesën e përparme fleksibël të gjuhës. Ndër vendet e artikulimit, vetëm bashkëtingëlloret paragjuhore mund të ndahen në sa më shumë lloje artikulimesh: apikale (duke përdorur majën e gjuhës), laminale (duke përdorur tehun e gjuhës), kube (me gjuhën e grumbulluar lart), ose nënapikale (duke përdorur pjesën e poshtme të gjuhës) si dhe artikulime të ndryshme postalveolare (disa prej të cilave përfshijnë edhe pjesën e pasme të gjuhës si artikulues): palato-alveolare, alveolo-palatale dhe retrofleksive. Vetëm pjesa e përparme e gjuhës (koronale) ka një shkathtësi të tillë midis vendeve kryesore të artikulimit, duke lejuar një larmi të tillë dallimesh.

Vendet e artikulimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet paragjuhore të artikulimit përfshijnë bashkëtingëlloret dentare në dhëmbët e sipërm, bashkëtingëlloret alveolare në mishrat e sipërm (kreshta alveolare), bashkëtingëlloret e ndryshme postalveolare (përfshirë palato-alveolare me kube, alveolo-palatale dhe retrofleksive apikale) menjëherë pas kësaj, bashkëtingëlloret subapikale retroflekulare mbrapsht kundër qiellzës së fortë, dhe bashkëtingëllore gjuhoro-buzore me gjuhën kundër buzës së sipërme. Bashkëtingëlloret alveolo-palatale dhe gjuhoro-buzore ndonjëherë sillen si bashkëtingëllore mesgjuhore dhe buzore, përkatësisht, më shumë sesa si paragjuhore.

Bashkëtingëlloret paragjuhore
Simboli

IPA

kuptimi
Vendi i artikulimit pasive

(gojë)
⟨s̪⟩ dhëmbore
⟨s̟⟩ avancuar

(dhëmboro-alveolare)
⟨s͇⟩ alveolare
⟨s̠⟩ e mbrapme

(postalveolare)
aktive

(gjuhë)
⟨s̺⟩ apikale
⟨s̻⟩ laminale
⟨ʂ⟩ retrofleksive
dytësore ⟨sʲ⟩ paragjuhore e palatalizuar
⟨ɕ⟩ alveolo-palatale
⟨ʃ⟩ palato-alveolare
⟨sʷ⟩ paragjuhore e buzorëzuar
⟨sˠ⟩ paragjuhore e velarizuar
⟨sˤ⟩ paragjuhore e faringalizuar
Koha e fillimit të zërit ⟨sʰ⟩ paragjuhore e aspiruar

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në filologjinë arabe dhe malteze, shkronjat e diellit përfaqësojnë bashkëtingëllore paragjuhore.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dixon, R. M. W. (2002). Australian Languages: Their Nature and Development (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 63. ISBN 0521473780, ISBN 978-0-521-47378-1.

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  •  Ladefoged, Peter; Maddieson, Ian (1996). The Sounds of the World's Languages (në anglisht). Oxford: Blackwell. ISBN 978-0-631-19815-4.