Jump to content

Gjuha (organ)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjuha

Gjuha është një formë e skeletit të muskujve në pjesën e gojës që manipulon ushqimin dhe përtyp (gllabëron) atë . Ajo është organi kryesor i shije . Pjesa më e madhe e sipërme të sipërfaqes për të folur është i mbuluar me papilla dhe ndihmon për dallimin e shijes. Të folur , me larmi të lëvizjeve janë të mundëshme , ndihmon në formimin e tingujve të fjalës. Ajo është e ndjeshme dhe mbahen e lagur nga pështyma , dhe është mjaft i furnizuar me nerva , enë të gjakut .