Parakrahu i njeriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Parakrahu

Parakrahu është pjesë e strukturës të gjymtyrëve të sipërme dhe ka formë të prizmit, përbëhet prej radiusit dhe ulnës. Termi i parakrahut përdoret për dallimin të eshtravegjymtyrëve pasi që vetëm krahu emërohet ashti i kollapit ngjajshëm edhe tek gjymtyrët e poshtme si femuri me Ashtin e këmbës (Fyelli dhe shtiza).

Ndërtimi i parakrahut[redakto | redakto tekstin burimor]

Parakrahu është i përbërë prej dy eshtrave të vendosura paralelisht, medialisht është ashti i llanës ( ulna) dhe lateralisht ashti rrezor ( radiusi ) të lidhura me kollapin dhe me rrënjën e dorës[1].

Anatomia[redakto | redakto tekstin burimor]

Anatomia e parakrahut është e përbërë prej muskujve dhe eshtrave të cilat artikulohen ndërmjet veti dhe njëkohësisht bashkpunojnë me eshtrat tjera të lidhura me kyçet përkatëse.

Eshtrat[redakto | redakto tekstin burimor]

Kyçet[redakto | redakto tekstin burimor]

Muskujt[redakto | redakto tekstin burimor]

Foto shtesë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Gjymtyrët e sipërme të njeriut
Krahu
Skeleti i njeriut
Eshtrat e njeriut

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]