Goja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zgavra e gojës tek njeriu

Goja është zgavra e hapur që tek kafshët shërben për të marrë ushqimin dhe ujin kurse tek njeriu edhe për të folur.Ne zgavrën e gojës gjenden dhëmbët,gjuha,gjuhëza,ndërsa në gojën e njeriut edhe bajamet.Në gojë derdhet edhe pështyma qe vjen nga gjëndrat nënveshore, nëngjuhore dhe nënnofullore.

Struktura e gojës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organ sekondar, mirëpo i rëndësishëm për depërtimin dhe daljen e ajrit nga organizmi me ç'rast merr pjesë në krijimin e zërit.

Goja e njeriut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tretja e ushqimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tretja e ushqimit behet nepermjet aksionit Mekanik dhe atij Kimik Aksioni mekanik

  • 1-Copetimi i ushqimit (ne goje)
  • 2-Perzierja e tij (ne stomak)
  • 3-Levizja e tij ne pjeset e poshteme nepermjet muskujve (peristalsi)

Aksioni Kimik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ben transformimin e:

  • 1-Karbohidrateve -->>ne Sheqer
  • 2-proteinat -->ne aminoacidi
  • 3-trigliceridi --> ne acid yndyror dhe glicerolo

Nga goja ne stomak[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dera e hyrjes se ushqimit eshte goja ,ushqimi copetohet nga dhembet perzihet me lengjet qe dalin nga gjendrat e gojes te cilat permbajne " ptialina", e cila eshte nje enzim qe transformon amidonin ne sheqer te thjesht. Ato leshojne gjithashtu "lisozima" qe eshte nje molekule me aktivitet antibakterik , dhe antikorpi.

Bolo[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qe nga ky moment kjo perzierje nuk quhet me ushqim por Bolo (ne italisht) ndersa Shqip nuk e di mbase dikush qe ka studiuar ne Shqipëri mund ta dije . Bolo kalon per efekt graviteti dhe i ndihmuar nga muskujt e ezofagut ne stomak, Bolo ne kushte normale nuk kthehet mbrapsht pasi ne pjesen e siperme te ezofagut ka nje ngushtim muskulor te tij (Cardias) dhe nuk lejon kthimin e tij lart

Goja e kafshëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]