Jump to content

Krahu i njeriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Krahu (humerus)

Krahu përbëhet prej një ashti që quhet kollap, ky asht krijon nyje me shpatullën dhe me parakrahun.Krahu bën pjesë tek Gjymtyrët e sipërme. Trupi ka formën e prizmës tre anëshe , ku përforcohen muskujt. Skaji i sipërm përbëhet prej tre pjesë të cilat janë: koka që artikulohet me shpatullën , qafa anatomike dhe dy gungat (gunga e madhe dhe gunga e vogël) në të cilat përforcohen muskujt. Skaji i poshtëm përmban pjesën e mesme artikulare dhe dy pjesë anësore joartikulare .Pjesa artikulare nga jasht ka kokërza artikuluese që nyjëzohen me radiusin dhe në anën mediale është një cilindër që lidhet me ulnën.

Ndërtimi i krahut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

HUMERUSI eshte kock e gjat tubulare. Eshte i ndertuar prej< kokes-corpus humeri skajit te siperm-ex.proximalis skjit te poshtem-ex.distalis

Ka 3 faqe: faqen e perparme te brendshme-f.anterior medialis faqen e perpareme te jashtme-f.anterior lateralis faqen e pasme-f.poserior

Ka 3 buz: buza e perparme-margo anterior buza e brendshme-m.medialis buza e jashtme-m.lateralis

Extremitas proximais perbehet nga: caput humeri colum anatomicum tuberculum majus tuberculum minus

Exproximalis perbehet nga: condulus humeri epicondulus lateralis epicondulus medialis

Condulus humeri perbehet nga; trochlea humeri condulum humeri

Mbi capitulum humeri gjendet fossa radialis A ne faqen e pasme ne ex.distalis gjendet fossa olecrani.

Lidhjet e krahut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet nervore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet muskulore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Foto shtesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]