Mjekra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lloje të ndryshme të mjekrës

Mjekra është qime që rritet në pjesë të caktuar të fytyrës te njerëzit (dhe majmunët). Njëherit nga disa shihet shenjë sekondare e gjinisë mashkullore. Në të kaluarën mjekra kishte një domethënie me të cilën dëftohej fuqia ndërsa me kalimin e kohës i është nënshtruar modës dhe shërben si dekorim i meshkujve. Disa fe (siç është Islami, Krishtërimi Tradicional, Judaizmi Ortodoks dhe Sikizmi) e kanë konsideruar një mjekër të plotë si absolutisht thelbësore për të gjithë meshkujt dhe ta mandatojnë atë si pjesë e dogmës së tyre zyrtare. Kulturat e tjera, edhe pse nuk e detyrojnë atë zyrtarisht, e shohin një mjekër si thelbësore për burrërinë e një njeriu, duke ilustruar virtyte të tilla si mençuria, forca dhe statusi i lartë shoqëror. Në kulturat ku qimet e fytyrës janë të rrallë (ose aktualisht jashtë modës), mjekrat mund të shoqërohen me higjenë të dobët ose një sjellje jo të civilizuar, të rrezikshme. Në vendet me klimë më të ftohtë, mjekrat ndihmojnë në mbrojtjen e fytyrës së veshësit nga elementët.