Batalioni "Çamëria"

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Batalioni "Çamëria" ishte i vetmi që kishte mundësinë të kalonte kufirin dhe t'u vinte në ndihëm grekëve. Menjëherë gjermanët dërguan forca nga Janina dhe Delvina, ku si përgjigje të aksioneve të batalionit "Çamëria", ndërmorën reprezalje ndaj popullsisë së pafajshme. Tashmë batalioni "Çamëria" kishte forcat e duhura dhe eksperiencën për të sulmuar Konispolin, i cili ishte kthyer në një bazë të fuqishme të gjermanëve. Sulmi u bë në fund të marsit dhe ishte viti 1944, dhe forcat çame nga një çetë tani ishin një batalion ku kishin arritur suksese. Por një vështirësi që hasën çamët në sulmin mbi Konispol ishte humbja e elementit surprizë. Gjermanët e dinin që shqiptarët do të sulmonin atë natë, prandaj dhe ishin përgatitur. Sulmi filloi në orën tre të mëngjesit dhe me shumë vështirësi forcat shqiptare arritën deri në qendër të qytetit duke rrezikuar shumë herë të rrethoheshin nga forcat gjermane. Deri në fund të Luftës Nacionalçlirimtare, batalioni "Çamëria" mori pjesë në shumë aksione të ndryshme. Ai u shtua në numër me elementë të rinj. Shumë shqiptarë çamë ranë në Luftë, megjithëse ndonjëherë historia nuk është treguar shumë e drejtë me ta. Po kjo nuk e mohon pjesëmarrjen e tyre në Luftë kundër pushtuesve. Batalioni “Çamëria” ishte i pari që u krijua në zonën e Gjirokastrës. Ata luftuan heroikisht dhe arritën të çlironin një pjesë të konsiderueshme të zonës së Jugut të vendit, përfshi Libohovën, Konispolin apo zona të tjera përreth. Por batalionit çam, përveç luftës kundër nazi-fashistëve i duhej të ndeshej edhe me forcat shovinistë greke për të mbrojtur popullsinë çame.

Lufta për çlirimin e Libohovës

Porosia që sulmi mbi Libohovë të bëhej në fshehtësinë më të madhe në befasi dhe me forca të përqendruara, duke i goditur forcat kundërshtare në një kohë në të gjitha drejtimet, duke bashkëvepruar më së miri me të gjitha forcat që do të merrnin pjesë në këtë sulm. Për realizimin sa më të mirë dhe të zhvillimit me sukses të plotë të sulmit mbi Libohovë, në 13 nëntor 1943, komanda e Grupit të Katërt “Çamëria” me anën e një letre të firmosur nga komisari politik, Mustafa Matohiti, i dërgonte disa udhëzime komandës së batalionit “Misto Mame”. Për arritjen e suksesit me humbje sa më të pakta dhe në një kohë sa më të shkurtër, komanda e batalionit dhe ato të çetave i kushtuan një sukses të veçantë përgatitjes dhe zhvillimit të sulmit për pushtimin e qytetit. Fuqia sulmuese e forcave partizane ishte sa e rrufeshme, aq edhe kompakte dhe organizuar në të gjitha drejtimet.

Emrat e partizanëve: 1. Abedin Nexhipi 2. Alizot Shahini 3. Arshi Hajro 4. Abdyl Sali 5. Abas Memushi 6. Adif Veliu 7. Abdil Çuçi 8. Asllan Duduni 9. Arif Boxha 10. Adem Sheme 11. Alush Shorri 12. Alush Kuçuku 13. Ajet Sulejmani 14. Afro Shapllo 15. Agim Çuçi 16. Ajet Shehu 17. Adif Vejzati 18. Asllan Kapllani 19. Asqeri Iljazi 20. Avdul Mero 21. Avdul Malo 22. Astrit Muderizi 23. Afro Buguca 24. Alush Shabani 25. Ahmet Sako 26. Ali Laze 27. Aqif Kola 28. Afro Stillo 29. Abas Buduni 30. Afro Abazi 31. Alush Mirto 32. Asllan Kondo 33. Asef Tare 34. Ali Domi 35. Asllan Axhiu 36. Avni Buxheli 37. Asllan Ibrahimi 38. Astrit Kallapodhi 39. Amali Neziri 40. Alush Shahini 41. Asllan Kelmezo 42. Ali Dalani 43. Aqif Gozhida 44. Azem Gjoni 45. Ali Mushi 46. Adile Demi 47. Abas Rumani 48. Abas Ademi 49. Alush Bineri 50. Avdul Ibrahimi 51. Ali Ruahni 52. Antonio Moreti 53. Bajram Cene 54. Bido Sejko 55. Ballkeze Demi 56. Braho Beci 57. Braho Karahasani 58. Bastri Xhelali 59. Beqir Balani 60. Beqo Lame 61. Balil Korro 62. Bardhosh Avdyli 63. Braho Beqja 64. Braho Gozhida 65. Besnik Boebari 66. Beqir Bukuri 67. Bashkim Qilimi 68. Bido Muharremi 69. Brahim Munga 70. Bajram Çaushi 71. Brahim Dauti 72. Bektash Hoxha 73. Ballko Hoxha 74. Baho Dahri 75. Ballko Haxhia 76. Bandiri Berberi 77. Baftjar Dizdari 78. Bexhet Hajno 79. Bajram Haxhia 80. Braho Mihe 81. Bajram Sinoimeri 82. Brodum Broduri 83. Dervish Dojaka 84. Dilaver Poçi 85. Damin Korro 86. Daut Barini 87. Dilaver Taka 88. Daut Mizani 89. Dule Bakullati 90. Daut Sulejmani 91. Duro Idrizi 92. Dine Muho 93. Dine Mano 94. Dalan Malo 95. Dule Avdulla 96. Dallandyshe Tafani 97. Dervish Hoxha 98. Drita Buxheli 99. Deshira Ksena 100. Drita Zejnati 101. Dhimiter Kanaçi 102. Dhimo Aleksi 103. Çobo Veizi 104. Enver Bani 105. Emin Cenaj 106. Elmas Veledini 107. Emin Hajta 108. Esma XHaferi 109. Emin Sejko 110. Eleni Zoto 111. Elmas Çomani 112. Emin Kuçuku 113. Eleni Projani 114. Edip Çuçi 115. Faik Beiri 116. Faik Hoxha 117. Fatiri Shehu 118. Fadil Meleqi 119. Faik Korça 120. Faik Shehu 121. Fane Shiko 122. Fatbardha Minxalli 123. Faik Vulo 124. Fadi Aliu 125. Fatiri Sferi 126. Fadil Dibra 127. Fejzi Tofllari 128. Fejzo Dishati 129. Fejzo Kuçuku 130. Fejzo Beci 131. Ferik Çarçani 132. Ferus Sejkati 133. Filip Karkashiha 134. Feta Muskaj 135. Ferik Çano 136. Fuat Beqo 137. Fuat Tartari 138. Fiko Serjani 139. Fiko Murati 140. Fejzo Xheko 141. Fuat Muho 142. Faik Shuaipi 143. Fadil Çuçi 144. Fiqiret Shehu 145. Fane Kajo 146. Fatush Kseno 147. Fuat Sadushi 148. Feim Hanko 149. Feim Memko 150. Fuat Muderizi 151. Fatbardha Laze 152. Fiqret Rushiti 153. Gani Rupi 154. Guri Nizafi 155. Gani Rugji 156. Gaqo Lula 157. Gani Shehu 158. Gani Korro 159. Gani Nivica 160. Gjusho Çaushi 161. Gjulie Demi 162. Haxhi Shkushi 163. Haxhi Murati 164. Haxh Halimi 165. Haki Rushiti 166. Hasan Mero 167. Hasan Taka 168. Hekuran Lamçe 169. Halil Munga 170. Hajri Dino 171. Halil Shehu 172. Haxhi Kokoçaj 173. Haxhi Sejko 174. Halil Mehmeti 175. Hanushe Hajno 176. Heto Hania 177. Hafus Shushi 178. Haki Jupe 179. Halit Selamani 180. Hamit Bilali 181. Halim Temo 182. Hasim Muderizi 183. Hasan Qerko 184. Hasan Çeço 185. Haki Çaushi 186. Haxhi Veizi 187. Hasan Bolena 188. Haxhi Baçe 189. Haxhi Shushi 190. Hava Kamberi 191. Hysen Veliu 192. Hamdi Peçi 193. Hamdi Meçe 194. Hetem Habarapi 195. Hysen Ahmeti 196. Halil Çaka 197. Haxhi Aliu 198. Haki Rumani 199. Haki Rizaj 200. Hakim Meçaj 201. Hajro malo 202. Haxhi Goro 203. Hasan Neziri 204. Hazbi Korro 205. Hysen Hoxhati 206. Hysen Veledini 207. Hetem Musaj 208. Halit Mehmeti 209. Hajri Mane 210. Hajri Korro 211. Haxhi Sulo 212. Hysen Hyserri 213. Hasan Tahiraj 214. Haki Tare 215. Hekuran Lamçe 216. Hysen Ahmeti 217. Huso Sejko 218. Hysen Kola 219. Hyso Luzaj 220. Ibrahim Halluni 221. Ibrahim Braho 222. Ibrahim Hoxha 223. Ismail Tatnori 224. Ismail Ismaili 225. Ismail Shemo 226. Idris Lapo 227. Ilmi Rumani 228. Idris Bajo 229. Idris Rushiti 230. Izet Kondo 231. Izet Shaqiri 232. Izet Osmani 233. Ibrahim Binozi 234. Ismail Dalani 235. Idris Murati 236. Isuf Isufi 237. Ismail Munga 238. Idris Shimo 239. Inajete Milica 240. Idris Muço 241. Isuf Bukuri 242. Ilia Nasho 243. Ildize Zajo 244. Ismail Zepreli 245. Ismail Sali 246. Ismail Halili 247. Irfan Sejko 248. Iljaz Ibrahimi 249. Iljas Ahmeti 250. Ismail Zeneli 251. Ivzi Shehu 252. Ismail Godo 253. Ismail Xhaferi 254. Ismail Selmani 255. Ili Danga 256. Jakup Sadedini 257. Jonus Kuçuku 258. Jonus Haruni 259. Jonus Tartari 260. Jakup Nuda 261. Jani Koro 262. Jorgo Gumeni 263. Jasin Hajta 264. Jasin Zejno 265. Koço Rubi 266. Gani Tartari 267. Kamber Collari 268. Kaso Kasemi 269. Kosta Deli 270. Kalo Vjeri 271. Kosta Diamandi 272. Kadri Selimi 273. Kamber Haxhiu 274. Kalo Arapi 275. Koço Konduri 276. Kudret Mukaj 277. Kudrete Karagjozi 278. Kaso Asefi 279. Kadri Lame 280. Kiço Tashi 281. Kasëm Demi 282. Kadri Aliu 283. Kadri Birçe 284. Kaso Bakullati 285. Kaso Shaqiri 286. Kadri Bukri 287. Kalem Buxhaku 288. Kujtim Drashovica 289. Kudret Muka 290. Kupe Hasani 291. Kaso Kaleshi 292. Kaso Shehu 293. Lufti Dalani 294. Lejla Malo 295. Lahe Basha 296. Lame Hamzaj 297. Leonidha Deli 298. Lole Cero 299. Lefter Talo 300. Lole Xharo 301. Lufti Basho 302. Levend Gjoni 303. Luto Demçe 304. Ligor Aleksi 305. Lulushe Malo 306. Lesko Tamo 307. Lejla Malo 308. Laze Hoxha 309. Gjon Gjonaj 310. Gjolek Alizoti 311. Mitat Murati 312. Mustafa Aliu 313. Mustafa Xhallari 314. Mehmet Agushi 315. Myfit Elmazi 316. Myrvete Çuçi 317. Mehmet Sula 318. Mersin Beqiri 319. Maliq Tena 320. Mehmet Bejdo 321. Mehmet Kaso 322. Myslim Beqo 323. Mehmet Kareçi 324. Nurfo Malo 325. Mejdi Ali 326. Murat Huma 327. Merjeme Mustafaj 328. Myfit Murto 329. Mejdi Dengeri 330. Muho Kareçi 331. Muho Idrizi 332. Mufti Hysi 333. Malo Zeqiraj 334. Mufti Sejko 335. Mustafa Galbaqi 336. Mustafa Beqo 337. Mehmet Osmani 338. Mero Plaku 339. Mushir Plaku 340. Mejdi Bylishi 341. Manxhar Shino 342. Magrip Mehmeti 343. Mufit Mushi 344. Mehmet demi 345. Muharrem Demi 346. Mufti Dino 347. Myrteza Malo 348. Mahir Ballaci 349. Muhedin Hajro 350. Malo Malaj 351. Muharrem Bilali 352. Muharrem Dushi 353. Muharrem Muho 354. Mustafa Rumani 355. Miltiadh Papa 356. Mukadeze Taka 357. Muço Dalani 358. Ballkëze Demi 359. Murat Runo 360. Muharrem Nuredini 361. majko Nustreti 362. Malo Kaleshi 363. Mazar Shehu 364. Madan Gura 365. Merço Bilbili 366. Myfit Musaraj

367. Mero Sejdo 368. Mehmet Pepeto 369. Makbule Huda 370. Manxhar Shino 371. Maze Levendi 372. Myfit Shena 373. Meto Xhafa 374. Murat Pasho 375. Muho Idrizi 376. Muharrem Rrapaj 377. Mehmet Nexhipi 378. Muhamet Qamili 379. Mestaj Jaupi 380. Mehmet Duka 381. Mero Polo 382. Namik Gaçi 383. Nustre Vuriku 384. Neshat Jaho 385. Nasip Dervishaj 386. Neki Zano 387. Niko Merxhani 388. Nuri Nuri 389. Nimet Rushiti 390. Niko Çami 391. Neshat Abazi 392. Nebahete Shehu 393. Nedrete Kaçi 394. Namik Laze 395. Nase Mici 396. Nevruz Haxhiu 397. Neim Hyseni 398. Neki Rexho 399. Nexhip Ahmeti 400. Nexhip Baçe 401. Neshat Kondo 402. Nazmi Taho 403. Nesibe Kseno 404. Nustret Dine 405. Nijazi Arapi 406. Niko Cero 407. Nebi Dule 408. Neshat Demi 409. Nuri Malo 410. Niqi Bashari 411. Naxhie Hyseni 412. Neki Hajdini 413. Namik Shehu 414. Nexhmudin Kasëmi 415. Osman Arapaj 416. Osman Rexhaj 417. Osman Plaku 418. Osman Baçi 419. Petrit Metushi 420. Petrit Ibrahimi 421. Petrit Taka 422. Petro Kosta 423. Polo Bezhani 424. Petrit Islami 425. Pipi Mitorjorgji 426. Pëllumb Bajo 427. Pëllumb Lato 428. Petro Zhupa 429. Petrit Demi 430. Petrit Ramo 431. Pteref Brahimaj 432. Ptreef Haxhiu 433. Pelivan Iljazi 434. Pajtim Abedini 435. Pajtim Haxhia 436. Petref Baka 437. Pandeli Boçari 438. Qerim Shaqiri 439. Qazim Demi 440. Qamil Tamo 441. Qirjako Dhroso 442. Qamil Kareçi 443. Qamil Budini 444. Qerim Sulejmani 445. Qani Avduli 446. Qemal Kuçuku 447. Qemal Muço 448. Qerim Hoxha 449. Qibare Minxalli 450. Qani Memushi 451. Qerim Cukaj 452. Qazim Kondi 453. Qebir Aliu 454. Rexho Huso 455. Rexho Plaku 456. Rushan Saliu 457. Riza Rustemi 458. Rako Rakipi 459. Rauf Iljazi 460. Refit Kase 461. Refit Laze 462. Ruhan Zeneli 463. Ramadan Muzo 464. Rasim Bedo 465. Ramadan Zejno 466. Ramadan Veli 467. Riza Beqo 468. Resul Shaqiri 469. Rapo Zejnati 470. Ramadan Laze 471. Rait Bajo 472. Refo Bakiri 473. Rait Neziri 474. Rexhep Çami 475. Remzi Tare 476. Refik Merxhani 477. Rexhep Gjoleka 478. Reshat Jaho 479. Rexhep Gjriti 480. Rezie Kallarati 481. Ramadan Çumani 482. Ramadan Husi 483. Resul Harifi 484. Rexhep Ademi 485. Rexhep Baçe 486. Refat Murtaj 487. Rexhep Kapllani 488. Razo Shero 489. Rexhep Isufi 490. Resul Nasipi 491. Ramadan Pusia 492. Rexhep Shero 493. Ramadan Baçe 494. Refat Ademi 495. Remzi Toso 496. Rexhep Taqe 497. Sami Murati 498. Sali Sherifi 499. Safet Pashako 500. Sami Alushi 501. Sami shaqiri 502. Sami Bella 503. Saliko Goro 504. Sami Sejnati 505. Sako Pasho 506. Sako Pasho 507. Saim Mezini 508. Sami Morta 509. Safet Ahmeti 510. Safet Beqiri 511. Safete Bukali 512. Sadik Sulo 513. Sami Tushe 514. Sami Bejdo 515. Sali Dalani 516. Sejko Ademi 517. Sejdi Kondi 518. Sotir Loli 519. Sefer Murko 520. Sulejman Banko 521. Sefer Bajo 522. Sete Faslliu 523. Skender Guga 524. Selim Islami 525. Skender Demi 526. Skender Taka 527. Skender Shehu 528. Selman Xhallari 529. Sulo Lame 530. Sete Mazlliu 531. Sefer Arapi 532. Solu Beko 533. Sulo Muho 534. Sulo Hoxha 535. Selfo Hoxha 536. Set Gaçi 537. Sotir Deliu 538. Selfo Abedini 539. Skender Shushi 540. Skender Velo 541. Selim Menja 542. Surja Beqiri 543. Selim Saladini 544. Sejdi Volka 545. Sejko Abedini 546. Seit Ademi 547. Syrja Malo 548. Selfo Sheme 549. Sami Buxheli 550. Selam Veliu 551. Sulo Veshi 552. Sadete Bukali 553. Selamn Hajdini 554. Sefer Habili 555. Sulejman Osmani 556. Shaban Osmani 557. Shaqir Boçi 558. Shaqir Shero 559. Shaban Rustemi 560. Shaqir Veliu 561. Shaqir Myrto 562. Shaqe Çalçare 563. Shaqir Bajrami 564. Shaqir Shaqiri 565. Shahin Shero 566. Shaban Keku 567. Shaban Lame 568. Shaban Peshtani 569. Shefqet Sulejmani 570. Shefqet Mema 571. Shpresa Kseno 572. Shefqet Bejdo 573. Shyqyri Muço 574. Shiqe Brahimi 575. Shero Shuaipi 576. Sheme Muka 577. Sheme Beqiri 578. Sherif Qazimi 579. Shuaip Rushiti 580. Shuaip Beko 581. Sheme Mekaj 582. Shefqet shkurti 583. Shefqet Mushi 584. Shefqet Bilushi 585. Tahir Korro 586. Tajar Ramo 587. Tahir Korro 588. Tahir Hoxha 589. Taip Kareçi 590. Taho Sejko 591. Tahir Demi 592. Taip Musaj 593. Taip Kercelli 594. Telo Plaku 595. Teki Lame 596. Telha Demçe 597. Teme Sejko 598. Teme Pulo 599. Teme Hako 600. Tefik Korro 601. Tefik Korro 602. Telha Kupe 603. Thoma Lula 604. Thoma Xhixho 605. Thelleza Mastori 606. Urani Bari 607. Ulvi Lulo 608. Vango Mitrojorgji 609. Vazilete Ibrahimi 610. Veliko Rexho 611. Veliko Rexho 612. Veip Mushi 613. Vangjel Koloj 614. Veis Bajo 615. Vere Godo 616. Veip Demi 617. Veli Myrtaj 618. Veledin Kuçuku 619. Veip Huso 620. Veli Ramadani 621. Vesel Husaj 622. Xhavit Cane 623. Xhevdet Malo 624. Xhevdet Malo 625. Xhevdet Shabani 626. Xhevdet Lutfi 627. Xhenis Zeneli 628. Xhafer Xhaferi 629. Xhevit Islami 630. Xhevit Dalle 631. Xhevit Ibrahimi 632. Xhemal Meme 633. Xhemal Maze 634. Xhevdet Maze 635. Xhafer Arapi 636. Xhezo Gjika 637. Xhezo Dauti 638. Xhemal Dauti 639. Xhemal Muderizi 640. Xhafer Begdashi 641. Xhafer Avdullai 642. Xhafer Ahmeti 643. Xhelal Shaqiri 644. Xhemal Shene 645. Xhemo Muho 646. Iliver Maliqi 647. Zihni Shaqiri 648. Zalo Goxhaj 649. Zane Leko 650. Zaim Mezini 651. Ziver Rushiti 652. Zanel Baho 653. Zeliha Dojaka 654 Ziver Qilimi 655. Zane Bolena 656. Zaim Arapi