Jump to content

Bathimetria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bathimetria (nga greqishtja e vjetër βαθύς) [1] [2] është studimi i thellësisë nënujore të dyshemeve të oqeanit, dyshemeve të liqeneve ose dyshemeve të lumenjve. Është ekuivalenti nënujor i topografisë . Provat e para të regjistruara të matjeve të thellësisë së ujit janë nga Egjipti i Lashtë 3000 vjet më parë. [3] Grafikët bathimetrike (ose hidrografike) zakonisht prodhohen për të garantuar sigurinë e lundrimit sipërfaqësor ose nëntokësor dhe zakonisht tregojnë relievin ose terrenin në fund të detit si vija konturore (të quajtura konturet e thellësisë ose izobatet) dhe thellësi të zgjedhura dhe zakonisht ofrojnë gjithashtu të dhëna për lundrimin në sipërfaqe. Hartat bathimetrike mund të jenë edhe modele dixhitale të terrenit dhe teknika ndriçimi artificiale për të ilustruar thellësitë. Paleobathimetria është studimi i thellësive të kaluara nënujore.

  1. ^ βαθύς, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  2. ^ μέτρον, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ^ Wölfl, A.C.; Snaith, H.; Amirebrahimi, S.; etj. (2019). "Seafloor Mapping – The Challenge of a Truly Global Ocean Bathymetry". Frontiers in Marine Science. 6: 283. doi:10.3389/fmars.2019.00283. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)