Bernard Desclot

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Faqe e kronikës së Bernardit (Zonja 486 Bib.de Catalunya, Barcelona)

Bernard Desclot (në katalanas: Bernat Desclot) ishte një kronikan katalanas, puna e të cilit  duke mbuluar mbretërimin e shkurtër të Pjetrit III të Aragonit (1276-85) përbën një prej katër Kronikave të Mëdha Katanalase përmes të cilave paraqiten pikëpamjet moderne historike të shekullit të trembëdhjetë dhe të katërmbëdhjetë në çështjet ushtarake dhe politike në Mbretërinë e Aragonit dhe Principatës së Katalonisë,[1] duke përfshirë "Kryqëzatën Aragonase". Kronika e Desclotit fillon në shekullin e njëmbëdhjetë por fiton interes të veçantë, kur ai vjen për të përshkruar ngjarjet aktuale në kuadër të kujtesës së gjallë. Modeli letrar i Bernardit është romantik, dhe llogaria e tij është e mbushur me monologje dramatike të karaktereve qendrore dhe episodave të trilluara, të tilla si shpëtimi i të vëllait të vet Pjetrit, Jakobi II i majorcas, nga kalaja e Perpignanit, përmes kalasë së ujërave të zeza.

Asgjë nuk është ruajtur nga vetë Bernardi, e tëra është e nxjerrë nga Kronika e tij.

F. L. Critchlow dha një përkthim në anglisht të seksionit që mbulon mbretërinë e Pjetrit III në Kronika e Mbretërimit të Mbretit Pjetri III i Aragonit, 1276-85 (Princeton University Press) 1928.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ The other three sources are the autobiographies of James I of Aragon and Ramon Muntaner and the royal chronicle of Peter IV of Aragon.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]