Besa Luci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Besa Luci
Skeda:Besa Luci.png
Kombësia Kosovare
Organizata Kosovo 2.0
Titulli Kryeredaktore

Besa Luci është kryeredaktore e Kosovo 2.0, një projekt medial tregjuhësor (anglisht, shqip dhe serbisht), të cilën ajo e ndërtoi në vitin 2010. Kosova 2.0 ka prezantuar dhe krijuar një hapësirë për një diskutim të ndryshëm dhe të nevojshëm plot komente politike, sociale dhe kulturore dhe reportazhe. Si një media e pavarur, Kosovo 2.0 angazhon shoqërinë në një debat të thellë përmes faqes së tij multimediale, revistës së shtypit dhe ngjarjeve publike. Përmbajtja e saj prodhohet nga shkrimtarë, fotografë dhe artistë nga e gjithë bota. Rezultati është një pamje rigoroze dhe kaleidoskopike për çdo temë që prek. Besa mban një diplomë në shkencat politike / marrëdhëniet ndërkombëtare dhe gazetarinë / komunikimet masive nga Universiteti Amerikan në Bullgari, dhe një MA në gazetari / revistë shkrim nga Shkollën pasuniversitare të gazetarisë, Universiteti i Misurit, Columbia.[1]

Puna aktuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vetëm 29 vjeç, Besa Luci krijoi një koncept unik për një revistë interaktive online Kosova 2.0 [2], e cila bashkon blogerët dhe aktivistët nga e gjithë bota për të diskutuar tema të nxehta sociale në lidhje me vendin. Revista menaxhohet dhe shkruhet nga të rinjtë dhe është nisur në vitin 2010, vetëm dy vjet pasi Kosova fitoi pavarësinë e saj - një epokë e re në një vend që po formohet nga një popullsi e rëndësishme rinore. [3]

Besa menaxhon më shumë se 200 blogerë dhe 100 kontribues në Kosovo 2.0, e cila plotësohet nga një revistë gjysmëvjetore e shtypur që përmban redaktorë, artistë dhe aktivistë të profilit të lartë nga e gjithë bota. Kosova 2.0 është e vetmja revistë kosovare e shitur në Serbi - bashkëpunimi ndërkufitar është çelësi i saj - dhe Besa braves kërcënimet në Serbi për të vazhduar botimin e revistës së saj në të gjithë rajonin.

Edhe në vendin e saj në Kosovë, Besa sfidon status quo-në. Nisja e çështjes së fundit të revistës mbi gjininë dhe orientimin seksual tërhoqi jo vetëm kritikat nga grupet konservatore dhe fetare, por edhe sulme fizike kundër stafit redaksional. Një ngjarje që diskutonte të drejtat dhe çështjet e homoseksualëve u ndërpre kur protestuesit kosovarë ndërprenë mbledhjen dhe e shkatërruan vendin për të parandaluar vazhdimin e dialogut. Protestuesit bërtitën kërcënime dhe krijuan një mjedis armiqësor, të cilin policët nuk ishin në gjendje të kontrollonin.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://2016.europeanlab.com/en/inters-et-mods/besa-luci-2/
  2. ^ https://kosovotwopointzero.com/
  3. ^ https://www.ned30under30.org/besa-luci-kosovo/