Bestselleri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në jetën e përditshme, termi " bestseller " nuk është një tregues i numrit të kopjeve të shitura, cilësisë akademike letrare apo rëndësië së librit. Bestsellert zakonisht ndahen në dy grupe : letërsia dhe jo – letërsi . Në grupin e parë romaneve , ju bëhet një përpjekje e madhe për marketing nga aktorë të ndryshëm në zinxhirin e shtëpive botuese, për të krijuar egzistencën e atyre titujve. Bestseller është Ide relativisht e kohëve të fundit në historinë e njerëzimit , sepse ajo përcakton një kapacitet në :

  • Sasi të mëdha të prodhimit të librave ;
  • Shpërndarje të atyre librave ;
  • Sasisë së tyre në masë ;
  • Transmetim të informacionit të duhur për shumë njerëz.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi bestseller vjen nga gjuha angleze. Është fjalë që përkthehet si " shitës të mirë ". Këtë term në gjuhën frenge nuk e koniderojnë si të sakt, sepse një libër bestseller nuk mund ta përcaktojë vetëm shitja. Së pari, për të krijuar një bestseller sipas standardeve moderne, janë të nevojshme disa arritje prodhimi të sasive të mëdha të librave , shpërndarje të librave , matje relativisht efikase të sasive të shpërndara dhe transmetimin të informacioneve. Të gjitha këto operacione duhet të kryhet në një kosto të arsyeshme . Që nga shpikja e shtypit nga Gutenberg , libra të njohura janë kopjuar shpesh pa kompensim. Kjo nuk ishte deri në fund tëiluminizmit që kjo praktikë të bëhet e papërfillshëme sipas standardeve moderne . Për këtë arsye , është e vështirë të dini se sa në sa kopje është shitur Don Kishoti (1605) shkruar nga Miguel de Cervantes , edhe pse ne e dimë ai ishte jashtëzakonisht popullor gjatë një periudhe të caktuar. I njëjti argument vlen edhe për edicionin 1534 tëBiblës nga Martin Luther .

Beselerët në gjuhën shqipe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista të besellerve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]