Jump to content

Beteja e Groznit (1994–1995)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta që tregon rrugët e sulmit të ushtrisë ruse në Grozni.

Beteja e Parë e Groznit ishte pushtimi i ushtrisë ruse dhe pushtimi i mëvonshëm i kryeqytetit çeçen, Grozni, gjatë muajve të parë të Luftës së Parë Çeçene.

Sulmi zgjati nga dhjetori 1994 deri në mars 1995, i cili rezultoi në pushtimin ushtarak të qytetit nga ushtria ruse dhe mblodhi shumicën e kombit çeçen rreth qeverisë së Dzhokhar Dudajev.

Sulmi fillestar rezultoi në viktima të konsiderueshme dhe demoralizim në forcat ruse. U deshën edhe dy muaj të tjerë luftimesh të rënda dhe një ndryshim në taktikë, përpara se ushtria ruse të ishte në gjendje të kapte Groznin. Beteja shkaktoi shkatërrim dhe viktima të mëdha në mesin e popullatës civile dhe pa fushatën më të rëndë të bombardimeve në Evropë që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore.[1]