Pushtimi ushtarak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pushtimi ushtarak është kontrolli efektiv ushtarak nga një fuqi sunduese mbi një territor që është jashtë territorit sovran të asaj fuqie.[1] Territori njihet atëherë si territori i pushtuar dhe fuqia sunduese okupatori.[2] Pushtimi dallohet nga aneksimi dhe kolonializmi për nga kohëzgjatja e përkohshme e synuar.[3] Ndërsa një okupator mund të krijojë një qeveri ushtarake në territorin e pushtuar për të lehtësuar administrimin e tij, ai nuk është një parakusht i domosdoshëm për okupim.[4]

Rregullat e pushtimit janë të përcaktuara në marrëveshje të ndryshme ndërkombëtare, kryesisht në Konventën e Hagës të vitit 1907, Konventat e Gjenevës të vitit 1949, si dhe në praktikën e vendosur shtetërore. Konventat ndërkombëtare përkatëse, komentet e Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (KNKK) dhe traktate të tjera nga studiues ushtarakë ofrojnë udhëzime për tema të tilla si të drejtat dhe detyrat e pushtetit pushtues, mbrojtja e civilëve, trajtimi i të burgosurve të luftës, koordinimi i ndihmës përpjekjet, lëshimi i dokumenteve të udhëtimit, të drejtat pronësore të popullatës, trajtimi i objekteve kulturore dhe artistike, menaxhimi i refugjatëve dhe shqetësime të tjera që janë shumë të rëndësishme si para ashtu edhe pas ndërprerjes së armiqësive. Një vend që vendos një okupim dhe shkel normat e dakorduara ndërkombëtarisht, ka rrezikun e censurës, kritikës ose dënimit. Në epokën aktuale, praktikat e pushtimeve janë bërë kryesisht pjesë e së drejtës zakonore ndërkombëtare dhe janë pjesë e ligjeve të luftës.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bracka, J. (2021). Transitional Justice for Israel/Palestine: Truth-Telling and Empathy in Ongoing Conflict. Springer series in transitional justice (në anglisht). Springer International Publishing AG. ISBN 978-3-030-89435-1. Today, the widely accepted definition of occupation is 'the effective control of a power (be it one or more states or an international organization, such as the United Nations) over a territory to which that power has no sovereign title, without the volition of the sovereign of that territory'
  2. ^ Fabre, Cécile. "Living with the enemy: the ethics of belligerent occupation" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2018-11-30. Marrë më 2018-11-30.
  3. ^ Stirk, Peter (2009). The Politics of Military Occupation (në anglisht). Edinburgh University Press. fq. 44. ISBN 9780748636716. The significance of the temporary nature of military occupation is that it brings about no change of allegiance. Military government remains an alien government whether of short or long duration, though prolonged occupation may encourage the occupying power to change military occupation into something else, namely annexation
  4. ^ Roberts, Adam (1985). "What is a Military Occupation?". British Yearbook of International Law (në anglisht). 55: 249–305. doi:10.1093/bybil/55.1.249.