Jump to content

Qeveria ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një qeveri ushtarake është përgjithësisht çdo formë qeverisje që administrohet nga forcat ushtarake, pavarësisht nëse kjo qeveri është apo jo e ligjshme sipas ligjeve të juridiksionit në fjalë, dhe nëse kjo qeveri është formuar nga vendasit ose nga një fuqi pushtuese. Zakonisht kryhet nga punonjës ushtarakë.

Llojet e qeverisjes ushtarake përfshijnë:

  • Pushtimi ushtarak i territorit të huaj të fituar dhe administrimi i tij
  • Ligji ushtarak, sundimi i përkohshëm ushtarak i territorit të brendshëm
  • Diktatura ushtarake, një qeveri autoritare e kontrolluar nga një ushtri dhe të caktuarit e saj politikë, e quajti një juntë ushtarake kur bëhej jashtëligjore
  • Junta ushtarake, një qeveri e udhëhequr nga një komitet udhëheqësish ushtarakë.
  • Stratokracia, një qeveri e drejtuar tradicionalisht ose kushtetuese nga një ushtri.