Forcat ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Forcat ushtarake jane një forcë e autorizuar për përdorimin e forcës vdekjeprurëse dhe armëve për të mbështetur interesat e shtetit dhe disa ose të gjithë qytetarëve të saj. Ajo zakonisht përbëhet nga një Ushtri, Detare, Forca Ajrore, dhe në disa vende Marinsat dhe Rojet Bregdetare. Detyra e forcave ushtarake zakonisht përkufizohet si mbrojtje e shtetit dhe qytetarëve të saj, si dhe ndjekja e luftës kundër një shteti tjetër. Forcat ushtarake mund të kenë funksione shtesë të sanksionuara dhe jo të sanksionuara brenda një shoqërie, duke përfshirë promovimin e një axhende politike, mbrojtjen e interesave ekonomike të korporatave, kontrollin e brendshëm të popullsisë, ndërtimin, shërbimet emergjente, ceremonitë sociale dhe ruajtjen e fushave të rëndësishme. Forcat ushtarake mund të funksionojnë gjithashtu si një subkulturë diskrete brenda një shoqërie civile më të madhe, nëpërmjet zhvillimit të infrastrukturave të ndara, të cilat mund të përfshijnë strehimin, shkollat, shërbimet, logjistikën, shëndetin dhe mjekësinë, ligjin, prodhimin e ushqimit, financat dhe bankat. Në përdorim të gjerë, termat "forcat e armatosura" dhe "ushtria" shpesh trajtohen si sinonim, edhe pse në përdorim teknik ndonjëherë bëhet një dallim në të cilin forcat e armatosura të një vendi mund të përfshijnë forcat ushtarake dhe forcat e tjera paraushtarake. Forca e armatosur është përdorimi i forcave të armatosura për të arritur objektiva politike. Ekzistojnë forma të ndryshme të forcave të parregullta ushtarake, që nuk i përkasin një shteti të njohur; megjithëse ata ndajnë shumë atribute me forcat e rregullta ushtarake, ato më rrallë përmenden thjesht si "ushtarake".

Profesioni i forcave ushtarake si pjesë e një ushtrie është më e vjetër se historia e regjistruar. Disa nga imazhet më të qëndrueshme të antikitetit klasik përshkruajnë fuqinë dhe bëmat e liderëve të saj ushtarakë. Beteja e Kadeshit në vitin 1274 para erës sonë ishte një nga pikat kryesore të mbretërimit të Faraonit Ramses II dhe festohet në reliev në monumentet e tij. Një mijë vjet më vonë, perandori i parë i Kinës së bashkuar, Qin Shi Huang, ishte aq i vendosur për t'i bërë përshtypje perëndive me fuqinë e tij ushtarake, u varros me një ushtri të ushtarëve terrakotë. Romakët ishin të përkushtuar ndaj çështjeve ushtarake, duke lënë pasardhës shumë traktate dhe shkrime, si dhe një numër të madh harqash triumfish të gdhendura me lavdi dhe kolona fitoresh.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]