Marinsat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Marinsat spanjolle, Gjiri i Omanit (5 maj 2004).

Marinsat, ose këmbësoria detare, janë zakonisht një forcë ushtarake e trajnuar për të operuar në zonat bregdetare në mbështetje të operacioneve detare. Historikisht, detyrat e ndërmarra nga marinsat kanë përfshirë ndihmën për ruajtjen e disiplinës dhe rendit në bordin e anijes (duke reflektuar natyrën e presionit të kompanisë së anijes dhe rrezikun e rebelimit), hipjen e anijeve gjatë luftimeve ose kapjen e anijeve me çmim, dhe sigurimin e fuqisë punëtore për bastisjenbreg në mbështetje të objektivave detare. Në shumicën e vendeve, marinsat janë një pjesë integrale e marinës së atij shteti.

Termi i saktë "detar" nuk ekziston në shumë gjuhë të tjera përveç anglishtes. Në vendet frëngjishtfolëse ekzistojnë dy terma që mund të përkthehen si "marine", por nuk përkthehen saktësisht: troupes de marine dhe fusiliers-marins; pseudopërkthime të ngjashme ekzistojnë gjetkë, p.sh. fuzileiros navais në portugalisht (shqip. 'Fuzilerë detarë'). Fjala detare do të thotë "marinë" në shumë gjuhë evropiane si holandisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht dhe norvegjeze.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]