Jump to content

Junta ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Junta ushtarake kiliane, e udhëhequr nga Augusto Pinochet në mars 1986

Një junta ushtarake (/ˈhʊntə, ˈdʒʌntə/) është një qeveri e udhëhequr nga një komitet i udhëheqësve ushtarakë. Termi junta do të thotë "takim" ose "komitet" dhe e ka origjinën në juntën kombëtare dhe lokale të organizuar nga rezistenca spanjolle ndaj pushtimit të Napoleonit në Spanjë në vitin 1808. Termi përdoret tani për t'iu referuar një forme qeverie autoritare e karakterizuar nga diktatura ushtarake oligarkike, e dalluar nga kategoritë e tjera të sundimit autoritar, veçanërisht të fortët (diktaturat ushtarake autokratike); makineri (diktaturat partiake oligarkike); dhe bosizmi (diktaturat autokratike partiake).[1]

Një junta vjen shpesh në pushtet si rezultat i një grusht shteti. Junta mund të marrë zyrtarisht pushtetin si organi qeverisës i kombit, me fuqinë për të sunduar me dekret, ose mund të ushtrojë pushtetin duke ushtruar kontroll të detyrueshëm (por joformal) mbi një qeveri nominalisht civile.[2] Këto dy forma të sundimit të juntës quhen ndonjëherë sundim i hapur dhe sundim i maskuar.[3] Sundimi i maskuar mund të marrë formën e civilizimit ose të sundimit indirekt.[3] Civilizimi ndodh kur një juntë i jep fund publikisht tipareve të dukshme ushtarake, por vazhdon dominimin e saj.[3] Për shembull, junta mund të përfundojë ligjin ushtarak, të heqë dorë nga uniformat ushtarake në favor të veshjeve civile, të "kolonizojë" qeverinë me ish-oficerë ushtarakë dhe të përdorë partitë politike ose organizatat masive.[4] "Sundimi indirekt" përfshin ushtrimin e kontrollit të fshehtë, prapa skenave nga junta mbi një kukull civile.[3] Rregulli indirekt nga ushtria mund të përfshijë ose kontroll të gjerë mbi qeverinë ose kontroll mbi një grup më të ngushtë fushash politikash, të tilla si çështjet ushtarake ose të sigurisë kombëtare.[3]

Që nga vitet 1920, junta ushtarake janë parë shpesh në Amerikën Latine, zakonisht në formën e një "junta të institucionalizuar, shumë korporative/profesionale" të kryesuar nga oficerët komandues të degëve të ndryshme ushtarake (ushtria, marina dhe forcat ajrore) dhe ndonjëherë i bashkohet edhe kreu i policisë kombëtare ose organe të tjera kyçe.[2] Shkencëtari politik Samuel Finer, duke shkruar në vitin 1988, vuri në dukje se juntat në Amerikën Latine prireshin të ishin më të vogla se juntat gjetkë; junta mesatare kishte 11 anëtarë, ndërsa juntat e Amerikës Latine zakonisht kishin tre ose katër.[2] Grushtet ushtarake "korporative" janë dalluar nga grushtet ushtarake "fraksionale". Të parët kryhen nga forcat e armatosura si institucion, të drejtuara nga komandantë të lartë në krye të hierarkisë ushtarake, ndërsa të dytat kryhen nga një segment i forcave të armatosura dhe shpesh drejtohen nga oficerë të rangut të mesëm.[2][5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Lai, Brian; Slater, Dan (2006). "Institutions of the Offensive: Domestic Sources of Dispute Initiation in Authoritarian Regimes, 1950-1992". American Journal of Political Science (në anglisht). 50 (1): 113–126. doi:10.1111/j.1540-5907.2006.00173.x. JSTOR 3694260.
  2. ^ a b c d Paul Brooker, Non-Democratic Regimes (Palgrave Macmillan: 2d ed. 2009), pp. 148-150.
  3. ^ a b c d e Paul Brooker, Comparative Politics (ed. Daniele Caramani: Oxford University Press, 2014), pp. 101-102.
  4. ^ Brooker, Non-Democratic Regimes (2d ed.), p. 153.
  5. ^ David Kuehn, "Democratic Control of the Military" in Handbook of the Sociology of the Military (eds. Giuseppe Caforio & Marina Nuciari: Springer, 2nd ed.), p. 164.