Beteja e Taejon-it

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Betejën e Taejon (14-21 korrik 1950) ishte një fillim të betejës së parë të Luftës së koresë, në mes të Amerikës dhe koresë së Veriut. Forcat e Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara u përpoqen për të mbrojtur selinë e 24-t të Këmbësorisë.Divizioni i 24-t i Këmbësorisë ishte ndare e tronditur numerikisht nga forcat e koresë Ushtria e Popullit (AKP) në qytet të madh dhe transportit hub e Taejon. Divizioni i 24-t i Këmbësorisë Ndarjen e regjimente tashmë ishin të lodhur e të dërrmuar nga vonimi i dy javeve te meparshme veprimet të cilat e rrjedhin përparimin e AKP-së.


Të gjithë më 24 Divizionit të mbledhur për të bërë një finale të qëndrojë rreth Taejon, duke mbajtur një linjë së bashku Kum Lumë në lindje të qytetit. I penguar nga mungesa e komunikimit dhe pajisjeve, dhe një mungesë e armë të rënda për ndeshjen e KPA-së firepower, forcave Amerikane, më i madh se, keq pajisur dhe të patrajnuar, ishin të shtyrë nga riverbank pas disa ditëve të para të luftimeve intensive urbane betejë për të mbrojtur qytetin. Pas një ashpra tre-ditë të luftës, Amerikanët i tërhoqën.

edhe pse ata nuk munden ta mbajne qytetin,divisoni i 24 i kembesoreve arriten nje strategji duke i vonuar koreanet veriore,duke fituar kohe per divisonet e tjera amerikane te vendosin nje perimeter mbrojtes per rreth pusanit jugor te metejshem.vonesa e imponuar ne taejon ndoshta ka penguar nje disfate amerikane gjate betejes se mevonshme te pusanit rrethues.Gjate Aksionit,AKP-ja kapi rob mojorin gjeneral William F. Dean,komandantin e divisionit 24 te kembesoreve, dhe te burgosurin me te larte amerikan gjate luftes se korese