Bibliotekari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bibliotekari i epokës iluministe në një bibliotekë, pikturë e shekullit të 19-të nga Georg Reimer, Muzeu KombëtarVarshavë

Bibliotekari është një person që punon në mënyrë profesionale në një bibliotekë duke ofruar hyrje në informacion, dhe nganjëherë programim social ose teknik, ose udhëzime mbi edukimin e informacionit për përdoruesit.

Roli i bibliotekarit ka ndryshuar shumë me kalimin e kohës, me shekullin e kaluar në veçanti duke sjellë në lojë shumë media dhe teknologji të reja. Nga bibliotekat më të hershme në botën e lashtë deri te qendra moderne e informacionit, ka pasur ruajtës dhe shpërndarës të informacionit të mbajtur në dyqanet e të dhënave. Rolet dhe përgjegjësitë ndryshojnë shumë në varësi të llojit të bibliotekës, specialitetit të bibliotekarit dhe funksioneve të nevojshme për të ruajtur koleksionet dhe për t'i vënë ato në dispozicion të përdoruesve të saj.

Rolet dhe përgjegjësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Roli i një bibliotekari po zhvillohet vazhdimisht për të përmbushur nevojat sociale dhe teknologjike. Një bibliotekar modern mund të merret me sigurimin dhe mirëmbajtjen e informacionit në shumë formate, duke përfshirë librat; burime elektronike; revista; gazeta; regjistrime audio dhe video; harta; dorëshkrime; fotografi dhe materiale të tjera grafike; bazat e të dhënave bibliografike; dhe burime të bazuara në internet dhe dixhitale. Një bibliotekar mund të ofrojë gjithashtu shërbime të tjera informacioni, të tilla si udhëzime për edukimin e informacionit; sigurimi dhe trajnimi i kompjuterit; koordinimi me grupet e komunitetit për të pritur programe publike; teknologji ndihmëse për personat me aftësi të kufizuara; dhe ndihmë për gjetjen e burimeve të komunitetit.[1]

Interneti ka pasur një ndikim të thellë në burimet dhe shërbimet që bibliotekarët e të gjitha llojeve u ofrojnë klientëve të tyre. Informacioni elektronik ka transformuar rolet dhe përgjegjësitë e bibliotekarëve, madje deri në pikën e revolucionarizimit të edukimit bibliotekar dhe pritjeve të shërbimit.[2][3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Lo, Patrick; Rogers, Heather; Chiu, Dickson K. W. (2018). Effective School Librarianship: Successful Professional Practices from Librarians Around the World (në anglisht) (bot. 1). Apple Academic Press. doi:10.1201/b22444. ISBN 978-1-315-14957-8. OCLC 1019663034.
  2. ^ Katz, Linda S (2003-06-27). The Image and Role of the Librarian (në anglisht). Routledge. doi:10.4324/9780203820742. ISBN 978-0-429-23626-6.Stampa:Page needed
  3. ^ Love, Johnnieque B. (1 mars 2003). "The Enhanced and Changing Role of the Specialist Librarian". The Reference Librarian (në anglisht). 37 (78): 149–165. doi:10.1300/j120v37n78_10. S2CID 219622873.