Bilbilenjtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Një çetë kaçakësh shqiptarë e viteve 1850-60, që kur u kapën nga autoritetet turke ishin 13 vetë, edhe pse grupi kur ishte aktiv shkonte deri në 50 vetë. Quheshin bilbilenj nga emrat e komandantëve, Bilbil Shako e Bilbil Resuli. Ishin kryesisht të rinj të fshatrave Nivicë, Rexhin, Gusmar, Progonat, Lekdush, Smokthina e nga zona të tjera të Labërisë. Sulmonin karvanët ushtarakë turq, por edhe mallin e bejlerëve dhe agallarëve të pasur. Prania e tyre bëri që për shumë vite, autoritete turke t’i rrinin larg krahinës së Kurveleshit. U kapën me tradhti dhe u ekzekutuan me varje në Janinë.

Kujtesa popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bilbilenjtë e trembëdhjetë
 • Për Bilbil e për Resulë,
 • Katër pashallarë u ç'kulë,
 • O ju të shkretët çaçkënë,
 • Shkurti u prishi takëmë,
 • U hodhi borë të rëndë...
 • Bilbilenjtë trembëdhjetë,
 • Vanë në litare vetë.
 • -Ngreu Bilbil e hidh litarë,
 • -Dale bej të dredh cigarë,
 • Se s'jam çanaku me dhallë,
 • Po jam Bilbili me pallë...
 • Lanet paç Xhelal Voshtina
 • Vare trembedhjete trima...


Kenge tjeter

 • O Kurveleshi me gurë
 • shtatë pashallare u ckulë
 • per Bilbil e per Resul'
 • Aslla... trima fërtunë