Jump to content

Binjaku dixhital

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një binjak dixhital është një kopje dixhitale e një entiteti fizik të gjallë ose jo të gjallë. [1] Binjaku dixhital i referohet një kopje dixhitale të aktiveve fizike potenciale dhe aktuale ( binjake fizike), proceseve, njerëzve, vendeve, sistemeve dhe pajisjeve që mund të përdoren për qëllime të ndryshme. [2] Përfaqësimi dixhital siguron si elementet ashtu edhe dinamikën se si funksionon dhe jeton një pajisje e Internetit të Gjërave (IoT) përgjatë ciklit të saj të jetës. [3] Përkufizimet e teknologjisë së binjakeve dixhitale të përdorura në kërkimet paraprake theksojnë dy karakteristika të rëndësishme. Së pari, secili përkufizim thekson lidhjen midis modelit fizik dhe modelit përkatës virtual ose homologut virtual. [4] Së dyti, kjo lidhje vendoset duke gjeneruar të dhëna në kohë reale duke përdorur sensorë. [5] Koncepti i binjakut dixhital mund të krahasohet me koncepte të tjera të tilla si mjedise ndër-realitet ose hapësira të përbashkëta dhe modele pasqyre, të cilat synojnë, në përgjithësi, të sinkronizojnë një pjesë të botës fizike (p.sh., një objekt ose vend) me përfaqësimin kibernetik (i cili mund të jetë një abstraksion i disa aspekteve të botës fizike). [6] [7]

  1. ^ Saddik, A. El (prill 2018). "Digital Twins: The Convergence of Multimedia Technologies". IEEE MultiMedia. 25 (2): 87–92. doi:10.1109/MMUL.2018.023121167. ISSN 1070-986X. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Minds + Machines: Meet A Digital Twin". Youtube. GE Digital. Marrë më 26 korrik 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Introduction to Digital Twin: Simple, but detailed". Youtube. IBM Watson Internet of Things. Marrë më 27 qershor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Chhetri, Mohan Baruwal; Krishnaswamy, Shonali; Loke, Seng Wai (2004). Bussler, Christoph; Hong, Suk-ki; Jun, Woochun; Kaschek, Roland; Kinshuk; Krishnaswamy, Shonali; Loke, Seng Wai; Oberle, Daniel; Richards, Debbie (red.). "Smart Virtual Counterparts for Learning Communities". Web Information Systems – WISE 2004 Workshops. Lecture Notes in Computer Science. Springer Berlin Heidelberg. 3307: 125–134. doi:10.1007/978-3-540-30481-4_12. ISBN 9783540304814. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Bacchiega, Gianluca. "Creating an Embedded Digital Twin: monitor, understand and predict Device Health Failure" (PDF). Inn4mech - Mechatronics and Industry 4.0 Conference Presentation - 2018. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 23 shkurt 2019. Marrë më 27 tetor 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Indrawan, Maria; Ling, Sea; Smanchat, Sucha; Loke, Seng Wai (2008). "Formal Mirror Models: an Approach to Just-in-Time Reasoning for Device Ecologies". {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Loke, S. W.; Thai, B. S.; Torabi, T.; Chan, K.; Deng, D.; Rahayu, W.; Stocker, A. (korrik 2015). "The La Trobe E-Sanctuary: Building a Cross-Reality Wildlife Sanctuary". 2015 International Conference on Intelligent Environments: 168–171. doi:10.1109/IE.2015.36. ISBN 978-1-4673-6654-0. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)