Jump to content

Bit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bit (e përbërë nga fjalët angleze binary = binar dhe digit = numbër) është fjalë shkencore që përdoret në Informatikë por tanimë edhe në gjuhën e përditshme shqipe (në formë te Kilobit-it = 1 Kbit = 1024 bit apo Megabit-it = 1024 Kbit = 1 Mbit = 1048 576 bit). Në informatikë bit quhet numri binar, qoftë ai në gjendjen 1 apo 0 dhe është njëkohësisht edhe njesia më e vogël për matjen e informacionit gjegjësisht të të dhënës. Ç´do e dhënë apo dokument, që ëshë i memoruar në Kompjuter, është i shprehur në form të 1-shave dhe 0-ve. Me kombinimin e ketyre dy numrave mund të shprehen informacione të ndryshme si psh. shkronja "a" në Kompjuter ka nje numbër të caktuar i cili ne sistemin dekad është 97 kurse ne sistemin binar [1] 1100001(shih edhe ASCII ) mu ne këtë mënyr është e shprehur edhe në Kompjuter pasi 1-shi dhe 0-ja është vetëm një interpretacion i gjendjes se qarqeve elektrike ne kompjuter, pra 1 = ka rym dhe 0 = nuk ka rym(apo e kunderta). Fjalën bit e hasim edhe në lidhëshmëri me Procesorët ( njësis për llogaritje tek Kompjuteri me fjal tjera Trurit të Kompjuterit). si p.sh. nje 64-bit Procesor ne punen e tij gjat llogaritjes se te dhënave perpunon me një takt apo hap 64 shifra binar, kurse një 32-bit procesorit për te njëjtën „pun“ i nevoiten dy takte apo hapa. Më së tepërmi njihet fjala Bait dhe për këtë qëllim te shohim lidhëshmërin ne mes bit-it dhe Bait-it:

Shikoni edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]